MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Maart: Voluit voorjaar vieren

478 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Maart is lentemaand, maar zeker de laatste jaren blijft het lang guur. Toch is er geen houden aan. De natuur kan bijna niet langer wachten en, als het even kan, barsten bladeren en bloemen los in ongekende weelde. Het lijkt wel of alles tegelijk losbreekt in hartstochtelijke levenslust.

 

clip_image001

Maar wees bedacht op plotselinge (nacht)vorst als alles net pril in bloei staat. Dek bloeiende struiken dan zo mogelijk tijdelijk af met tuinvlies. Het kan de redding van de bloemen zijn. Voor de rest is het alleen maar genieten wat de tuinklok slaat.

De vroegste lentebloeiers

Al meer dan een eeuw staan de vele vormen van Magnolia bovenaan het lijstje fraai bloeiende bomen. Als al die ‘tulpen’ (de echte tulpenboom heet Liriodendron) aan de kale takken omhoog worden gestoken, springt bij veel mensen ook het hart een stukje omhoog bij het zien van die onwaarschijnlijke overdaad. Weg sombere winter! Dit is pure levensvreugde in zuiver witte, roze, lila en dieppaarse tonen. Magnifiek!

Het fijn gevormde krentenboompje (Amelanchier, vooral A. lamarckii) trekt niet eenmaal, maar liefst viermaal per jaar de aandacht in de tuin. De zijdezacht behaarde bladeren lopen warmbruin uit en verkleuren langzaam naar groen. Ondertussen verschijnen de witte bloemen (april-mei), vervolgens de eetbare krenten (waar ook de vogels tuk op zijn) en ten slotte is er de oranjerode herfsttint. Als u een kleine tuinboom of grote struik zoekt, is dit een aanrader!

Misschien de meest opvallende voorjaarsheester is de Forsythia. Nog voor het blad verschijnt is de struik bedekt met gele bloemen (tot 5 cm in doorsnee bij ‘Beatrix Farrand’, iets kleiner bij ‘Spectabilis’, lichtgeel bij ‘Spring Glory’, diep goudgeel bij ‘Lynwood’, diepgeel bij de compacte ‘Minigold’ enz.). ‘Tetragold’ wordt nauwelijks 1 m hoog.

Sierappels (Malus) zijn ook niet te versmaden. Het blijven meestal bescheiden bomen (echte tuinmaatjes), ze bloeien rijk en dragen kleurrijke vruchten. De vroegste bloeien al in maart, de laatste in juni. De bloemkleuren variëren van zuiver wit (bijv. ‘Calocarpa’, ‘John Downie’) via lichtroze (‘Prof. Sprenger’, ‘Hillieri’), dieproze (‘Van Eseltine’), lilaroze (‘Neville Copeman’), rood (‘Hopa’) tot paarsrood (‘Profusion’). Ook de bladkleuren verschillen sterk, van groen tot roodpaars.

Sierkersen (Prunus) zijn er zoveel dat opsommen van namen onbegonnen werk is. Iedereen kent de struiken en bomen die bijna lijken te bezwijken onder hun witte of roze bloemenlast. De sierbes (Ribes sanguineum) kan helderrood (‘Splendens’) tot diep bloedrood bloeien (‘Pulborough Scarlet’). Al deze planten exploderen in kleur en dan hebben we het nog niet eens gehad over wilgenkatjes (Salix), kornoeljes (Cornus mas; geel), Corylopsis (geel), Chaenomeles (oranjerood), Rhododendron luteum (geeloranje), Viburnum farreri (rood), Rhododendron dauricum (lilaroze) en nog veel meer heesters die nu al kunnen bloeien.  

 

Verzorging

Geef de planten deze maand een goede organische basisbemesting. Daar kunnen ze maanden mee vooruit en het verhoogt de bloeikracht. Struiken en bomen planten kan probleemloos (nu de groei erin komt, slaan ze extra snel aan). Als het lang droog weer is, alweer water geven.

 

Tuintips voor maart

Tijd om de struikrozen te snoeien (traditioneel tussen 1 maart en 1 april). Het gazon zal zo langzamerhand weer gemaaid moeten worden en moet misschien worden hersteld. Heesters die na de langste dag bloeien (21 juni) nu snoeien. Ook heide snoeien (behalve winterheide, die komt later aan de beurt). Het winterdek en afgestorven materiaal bij vaste planten weghalen en de planten eventueel delen. Slakken bestrijden.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen