MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Marjolein

1570 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Marjolein

Als je weet dat marjolein net zo lekker smaakt als het ruikt, dan kan het in de keuken alvast niet meer mis lopen met dit kruid. een vleugje marjolein brengt de mediterrane zon zonder veel moeite in je gerechten... én in je gemoed. Dit kruid heeft immers de reputatie te kunnen troosten. Stress-situaties lijken ineens niet zo onoverkomelijk dan voorheen. Marjolein krikt je zelfvertrouwen op en laat je als een optimist door het leven gaan.

Namen noemen

Dit welriekend plantje dat de bevallige naam marjolein meer dan waard is, wordt wel eens verward met zijn broertje dat luistert naar de naam oregano. Dit laatste kruid wordt dan ook wel eens wilde marjolein genoemd. Ondanks het feit dat de beide planten tot de familie der lipbloemigen (Labiatae) behoren en qua smaak en gebruik erg op elkaar gelijken, zijn er wel degelijk verschillen. De echte marjolein (Origanum majora of Majorana hortensis) is namelijk een éénjarige plant terwijl oregano (Origanum vulgare) tot de groep van de doorlevende en meerjarige planten behoort. Er wordt beweerd dat deze wilde marjolein een grotere geneeskracht heeft dan de gekweekte soort, terwijl deze laatste omwille van de ietwat mildere smaak dan weer de voorkeur zou genieten in de keuken. Over smaken valt echter niet te discussiëren. Zelf uitproberen is de boodschap.

Gezond met marjolein

Zowel bij een flinke neus- en keelverkoudheid, hoestbuien als aandoeningen van de luchtwegen kan een infuus van marjolein verlichting brengen. Maak een aftreksel door ongeveer 20 gram gedroogde bloemtoppen gedurende 2 à 3 minuten te laten trekken op 1 liter kokend water. Marjolein werkt ontsmettend waardoor je het drankje bij een zere keel als gorgeldrank mag gebruiken. Ook voor maag- en darmproblemen kan je de hulp inroepen van marjolein. Drink zo'n 2 à 3 kopjes van deze kruidenthee tussen de maaltijden en het opgeblazen gevoel ebt weg. Het kruid vermindert daarenboven krampen, ook ten gevolge van de menstruatie. Wie last heeft van een slechte bloedsomloop kan ook een beroep doen op marjolein.

Daarnaast is marjolein een typisch kruid voor dé kwaal van deze tijd: stress. Het kruid bevat immers kamfer dat de zenuwen stilt. Niet alleen de thee maar ook de etherische olie van marjolein biedt soelaas bij spanningshoofdpijn of migraine. Je kan het middeltje ook preventief gebruiken, bijvoorbeelld wanneer je een stresserende gebeurtenis te wachten staat. Marjolein is immers goed voor het zelfvertrouwen. Voeg het aftreksel toe aan het badwater om gevoelens van ongerust te verzachten. Die olie wordt tenslotte ook nog verwerkt in zalf die op haar beurt goed is voor verstuikingen, zwellingen en pijnen ten gevolge van reuma.

Winiefred weet raad

  • SLAAPWEL

Een slappe thee van marjolein (5 à 10 gram op 1 liter water) en enkele druppels olie op je hoofdkussen bevorderen een goede nachtrust.

  • VAARWEL WALLEN

Een aftreksel van marjolein doet donkere kringen onder de ogen verdwijnen.

Beestig goed

Marjolein valt zonder twijfel onder de categorie van de aromatische planten die veel door de bijtjes bezocht worden.

Volksweetjes

De geurige marjolein deed vroeger vaak dienst als strooikruid. Zelf bij koninklijke huwelijken werd het door de bruidmeisjes uitgestrooid als kruid der verzoening. Marjolein is omgeven met een rijke folklore. Zo zou de plant de kracht hebben om de duivel te verdrijven. Ook wie zijn ziel aan de duiver verkocht had, kon de geur van marjolein niet verdragen. Herders gebruikten het om de uiers van de schapen en geiten mee in te smeren, dit om te beletten dat de melk giftig zou worden. Misschien daarom dat het kruid in vele boeken 'vreugde van de bergen' wordt genoemd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen