MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Matricaria: pure zonnestraaltjes

2756 x gelezen
door Pure Seasonal Flowers • Donderdag 10 Juli 2014


De Matricaria heeft alles wat je van een zomerbloem mag verwachten. De bloem is veldachtig en vrolijk van kleur, alsof de zon altijd schijnt. Naast de kamilleachtige wit met gele bloemetjes zijn er gele en witte gevuldbloemige soorten. Matricaria wordt vaak verwerkt in veldboeketten, maar de losse bloemetjes zijn ook sprookjesachtig mooi als je ze laat drijven in een glazen schaal met water.

Wel of geen kamille?

De Latijnse naam is Tanacetum parthenium. Het kruid heeft echter ook een tijdlang Matricaria parthenium geheten. Om het nog ingewikkelder te maken wordt de bloem ook wel kamille genoemd, maar het blad van de echte kamille is veel fijner en verspreidt een zoete geur. De geur van Matricaria is sterk kruidachtig.

De bloem stond vroeger in het hoekje geneeskrachtige kruiden in de kloostertuin. Matricaria zou helpen tegen migraine en werd gebruikt bij allerlei vrouwenkwalen. Vandaar de Nederlandse naam: moederkruid. Nu kun je de vrolijke wit met gele bloemetjes nog tegenkomen in authentieke boerentuinen of zomaar in het wild – vooral in de stad!

Drinkwater

Matricaria is jaarrond verkrijgbaar. Voor deze bloem gelden de gebruikelijke verzorgingstips: snijd met een scherp mes een stukje van de stelen af, verwijder de onderste blaadjes (zodat er geen blad in het water hangt) en zet de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel. Zet ze niet in de zon of op de tocht. Vul het vaaswater regelmatig bij, want de bloemen drinken flink.

Lees verder op PSF »

1 reactie

  • Marie P. Marie P. is deze plant winterhard
    Zondag 13 Juli 2014 om 10:28

Log in om een reactie te plaatsen