MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mediterrane schelpdieren trekken noordwaarts

450 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Mediterrane schelpdieren trekken noordwaarts


De kokkel en de mossel krijgen gezelschap uit het zuiden. Dat signaleert het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (Rivo) onderdeel van ASG Wageningen UR. Schelpdieren zoals de otterschelp en fuikhoren, die oorspronkelijk voorkomen in de Middellandse Zee, langs de Atlantische kust van Frankrijk en Spanje en in de centrale Noordzee, worden steeds vaker aangetroffen voor de Nederlandse kust.

Er komen al veel exotische zeedieren naar Nederland via ballastwater van schepen. Maar nu komen ze ook gewoon aandrijven vanuit het zuiden, meeliftend met zeestromen en golven. En omdat het zeewater warmer wordt, zijn ze hier niet meer per definitie ten dode opgeschreven.

‘Vroeger kende ik de otterschelp van de Franse kust. Nu vangen we ze in groten getale samen met onze inheemse kokkels en mosselen’, zegt dr. Johan Craeymeersch van centrum voor schelpdieronderzoek van het Rivo in Yerseke. Op circa negenhonderd locaties voor de Nederlandse kust bemonstert Rivo elk jaar de zeebodem. Het onderzoek is in eerste instantie bedoeld om commerciële soorten zoals de kokkel te inventariseren, maar het blijkt ook een goed beeld te geven van wat er nu eigenlijk allemaal op de zeebodem leeft.

Naast de otterschelp is de fuikhoren opgerukt naar ons land, blijkt uit de inventarisatie van Rivo. Dit kleine slakje komt veel voor in de Middellandse Zee en langs de Atlantische kust van Spanje en Frankrijk. Ze kwam in Nederland wel sporadisch voor in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, maar niet langs de kust. ‘Bij onze opnames schrapen we elke keer met een speciaal bodemtuig, een soort grote kaasschaaf, een stukje van de zeebodem af. Op veel locaties vinden we nu tussen de tien en vijftig fuikhorens per vierkante meter.’

Op het strand kun je nu vaak lege hoorntjes en eikapsels van deze soort vinden. De eikapsels zitten ook vastgeplakt aan mesheften, langgerekte schelpen waarmee onze stranden bezaaid zijn. Vaak zie je geen andere schelpen dan mesheften. Daar komt dus verandering in.

Volgens de visserijonderzoekers heeft de invasie van schelpdieren uit zuidelijke streken onmiskenbaar te maken met de opwarming van het klimaat. Het zeewater voor onze kust wordt inderdaad warmer, blijkt uit metingen van Rijkswaterstaat. De laatste jaren is de temperatuur in de winter een graadje hoger dan begin jaren negentig. Het is een kleine verandering, maar een graadje meer of minder maakt een groot verschil voor schelpdieren, weet Craeymeersch. ‘Het bereiken van een bepaalde watertemperatuur is bijvoorbeeld een trigger voor schelpdieren om zich voort te planten.’

Naast een warmer klimaat als gevolg van het broeikaseffect kunnen de exotische schelpdieren geholpen zijn door schoner water langs de kust, zegt Craeymeersch. Het is niet vastgesteld dat er met de grote zeestromen schoner water meekomt, maar de rivieren voeren wel schoner water aan. Vooral de Rijn is in de afgelopen twintig jaar beduidend schoner geworden door afname van industriële lozingen.

Bron:www.wau.nl Hugo Bouter

Aansluitend artikel: zeewater zoet maken kan goedkoop

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen