MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Meer asperges door biologische ontsmetting

269 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Aspergetelers kunnen tot 50 procent meer van de luxegroente oogsten als ze de bouwgrond biologisch ontsmetten. Ook is een bouwperceel eerder weer geschikt voor nieuwe teelt na het gebruik van biologische middelen. Dat blijkt uit veldproeven die wetenschappers van de Wageningen Universiteit gedurende een aantal jaren hebben gedaan. De biologische ontsmetting kost ongeveer 3.000 euro per hectare, maar dat bedrag is door de spectaculair hogere opbrengst van de asperges snel terugverdiend, aldus de onderzoekers.

asperges

Biologische onsmetting van de grond is volgens de wetenschappers simpel. De teler werkt een biologisch middel onder de grond en dekt dat meteen af met folie. Voor het afdekken is ondertussen een machine ontwikkeld. Door het afsluiten van de grond wordt die vrijwel zuurstofloos en gaat hij vergisten. Dat zorgt er voor dat ziekteverwekkers worden gedood.

De aspergeteelt krijgt in de praktijk vaak af te rekenen met bodemmoeheid, waardoor bepaalde schimmelziektes kunnen toeslaan. Tot nu toe moest een aspergeperceel na ongeveer tien jaar gebruik zeker dertig jaar rusten. Na biologische ontsmetting van de grond is het bouwland veel sneller weer bruikbaar, wat de teler zeer veel voordeel oplevert.(KS)

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen