MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Meeste sigaretten bevatten radioactieve stof polinium 210

1297 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Meeste sigaretten bevatten radioactieve stof polinium 210


Volgens wetenschappelijke studies bevinden zich in de meeste sigaretten sporen van de radioactieve substantie polonium 210. Dat meldt de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Polonium 210 is de radioactieve stof die gebruikt werd om de voormalige Russische spion Alexander Litvinenko te vergiftigen. De longen van rokers worden volgens de KVAB voortdurend geïnfecteerd met radioactieve deeltjes. "Niet alleen de longen worden geïnfecteerd met polonium 210, de stof wordt ook gemakkelijk opgenomen door het bloed", aldus Wannes Heirbaut van de KVAB. In verschillende onderzoeken werden sporen van polonium 210 teruggevonden in het bloed en in de urine van rokers.

Eens polonium 210 in het menselijk lichaam komt, door inademing of opname via de mond, kan het enorme schade aanrichten. De radioactiviteit van polonium 210 zorgt volgens de KVAB onder andere voor genetische schade en vroegtijdige hartziekten, leverkanker, blaaskanker en longkanker.

Een inname van polonium 210 ter grootte van een duizendste van een brokje zout zou volgens de Academie voldoende zijn om een volwassen mens te doden. "Wanneer het wordt ingeademd zou één gram in theorie genoeg zijn om 50 miljoen mensen te doden. In totaal zou 130 gram voldoende zijn om de hele wereldbevolking uit te roeien", aldus Heirbaut.

Polonium 210 wordt ook in verband gebracht met de stijging van longkanker. "In de jaren dertig was dit nog een rariteit, toen stierven 4 op de 100.000 Amerikanen aan longkanker. Dat aantal liep in de jaren tachtig op tot 72 op 100.000 Amerikanen, ondanks een reductie van 20 procent rokers. In dezelfde periode verdrievoudigde het poloniumgehalte in sigaretten", verduidelijkte Heirbaut. Dit zou op een verband tussen kanker en polonium wijzen, aldus de KVAB.

De aanwezigheid van polonium 210 in tabak is volgens de KVAB te wijten aan het gebruik van fosfaatbemesting bij het telen van tabaksplanten.

Volgens het Amerikaanse Center of Disease Control, een van de belangrijkste gezondheidsinstellingen in de VS, zou polonium 210 instaan voor negentig procent van rokersgerelateerde longkanker en zou teer daar niet verantwoordelijk voor zijn.

Bron: De Tijd  12/12/2006

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen