MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mei - Geweldig bloeiende heesters

1590 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Er zijn veel heestersoorten die enorm rijk kunnen bloeien. Iedereen kent de vroegbloeiende Chinese klokjes (Forsythia) en de uitbundige Rhododendron’s die eind mei begin juni wekenlang massa’s bloemen produceren. Maar er zijn honderden soorten heesters om uit te kiezen. Doe dat zorgvuldig, want ze kunnen tientallen jaren in een tuin blijven staan.

rhododendron

Soorten die extra aandacht verdienen

Niet erg bekend, maar prachtig is de fijne parelstruik (Exochorda) uit Noordoost-China. Als de verschillende soorten in april-mei bloeien zijn het echte juwelen met grote trossen witte bloemen. ‘The Bride’ wordt maar 1,5 m hoog, dus past in iedere tuin. Weigela’s kunnen heel oud worden (50 jaar en meer) en dan bloeien ze nog volop met hun rode, witte, roze, lila of lichtpaarse bloemen, maar er is ook een gele (Weigela middendorffiana). Als de 1-3 m hoge struiken bloeien, weet u niet wat u ziet!  De sneeuwballen of Viburnum’s vormen een groot plantengeslacht met heerlijk geurende bloemen, vaak na de bloei prachtige bessen (rood, violetblauw, wit, zelfs geel) en er zijn bladverliezende of wintergroene soorten. Het meest bekend is Viburnum opulus (Gelderse roos) waarvan de cultivar ‘Roseum’ enorme, lichtroze schermen steriele bloemen produceert. ‘Compactum’ wordt niet hoger dan 1 m, maar bloeit ook geweldig mooi.

Een heel bijzondere sering is Syringa × prestoniae, een kruisingssoort uit Canada met diverse kweekvormen die extreem rijk bloeien in lila en paarse tinten. Namen om te onthouden zijn o.a. ‘Donald Wyman’ (donkerroze), ‘Nocturne’ (violet) en ‘Royalty’ (paars). En die geuren! Cornus florida ‘Rubra’ is een verzamelnaam voor een groep kornoeljestruiken met paarsrode schutbladen die op bloemen lijken, maar die eigenlijk om de kleine witte bloempjes heen staan (bij iedere bloem vier van die kleurrijke schutbladen). De struiken (soms ook kleine bomen) zitten er in mei-juni vol mee. Trouwens, alle genoemde heestersoorten bloeien in mei-juni. Met als hoogtepunt op de grens van die twee maanden de al genoemde Rhododendron’s ( zie foto)  met hun fantastische bloemenweelde in alle kleuren (behalve echt blauw), waar ook de azalea’s toe behoren. De meeste azalea’s (vroeger een apart geslacht) zijn bladverliezend, de meeste andere Rhododendron’s wintergroen. Kijk bij kwekers en in de tuincentra naar wat er nu in pot gekweekt bloeit. U kunt die planten direct, bloeiend, in uw tuin planten! Dus het is nu een ideale tijd om bloeiende heesters te kiezen. 

Verzorging

Heesters zijn houtige planten waarvan de takken doorgroeien. Kiest u voor langzaam groeiende soorten, dan zult u weinig hoeven te snoeien. Informeer ook steeds naar hun natuurlijke eindmaat om te weten wat er in uw tuin past. Veel bloeiende heesters zijn ook heel geschikt als haagplanten. Maak er een zogenaamde ‘losse’ haag mee, die u weinig snoeit. Maak altijd ruime plantgaten, verbeter de grond in het plantgat met compost en druk de grond bij het inplanten stevig aan voor goed wortelcontact. Daarna flink water geven en dat de eerste weken regelmatig herhalen voor een goede doorgroei. Ieder voorjaar voeding geven.

Tuintips voor mei

Vervang vaste planten. Het gras maaien (ook mos bestrijden en gazonmest geven, eventueel verticuteren). Groene aanslag op terrassen en  paden wegspuiten (hogedrukspuit). Hagen knippen. Uitgebloeide heesters snoeien. Klimplanten aanbinden. Vijver verzorgen en beplanten. Kuipplanten kunnen na half mei naar buiten. Zomerbloeiers uitplanten. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen