MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mei - Viburnum, enorm gevarieerd

1145 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Viburnum, enorm gevarieerd


Viburnums zijn opvallende heesters, bekend om hun vaak geurende bloemen, kleurrijke bessen en meestal fraaie herfstkleuren. Er zijn tientallen bladverliezende en groenblijvende soorten die onderling zo sterk kunnen verschillen dat je bijna niet gelooft dat ze tot hetzelfde geslacht behoren. Sommige hebben platte bloemschermen die heel sterk aan hortensia’s doen denken, andere vormen bolle tuilen (vandaar vaak de naam ‘sneeuwbal’). Er zijn winterbloeiers bij en soorten met schitterend, glanzend blad. Ook hun maten verschillen enorm: van nog geen halve meter hoog tot boomgroot.

Bladverliezende soorten

Er zijn inheemse soorten, zoals de Gelderse roos (Viburnum opulus) en de wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), en exoten die oorspronkelijk afkomstig zijn uit andere gematigde en subtropische gebieden van het noordelijk halfrond. Keuze genoeg! Viburnum opulus ‘Roseum’, de gewone sneeuwbal, die bloeit in mei-juni met grote bolbloemen. Deze bloemen zijn steriel en vormen dus geen bessen. Viburnum opulus ‘Compactum’ daarentegen krijgt volop rode bessen. Viburnum plicatum ‘Thunbergs Original’ vormt zuiver witte, ronde bolbloemen en het blad krijgt een rode herfstkleur. Zeker aanbevolen worden Viburnum plicatum variëteiten zoals de ‘Cascade’ met platte, witte schermen,‘Shoshone’ en ‘Shasta’ vormen extra veel rode bessen, de ‘Watanabe’ is de hele zomer (zelfs tot de vorst invalt) letterlijk overdekt met witte bloemen. ‘Pink Beauty’ en ‘Molly Schroeder’ bloeien beide lichtroze. Viburnum  burkwoodii ‘Mohawk’ heeft heerlijk geurende roze-witte bloemen, net als Viburnum bodnantense ‘ Charles Lamont’, maar die bloeit in de winter. Viburnum sargentii ‘Onondaga’ heeft bruinrood, later groen verkleurend blad en schermen roomwitte bloemen met lila randbloemen.  

pphmei08.jpg

Groenblijvende soorten

Viburnum ‘ Pragense’ heeft het hele jaar door schitterend glanzend blad en  bloeit vanaf mei (wit). Viburnum henryi blijft klein en bloeit in juni (heerlijke geur!). Zeker een aanwinst in de tuin is de Viburnum tinus ‘Gwenllian’, die bloeit namelijk wel een halfjaar aan een stuk door: vanaf augustus tot aan april. De bessen zijn staalblauw. Viburnum davidii blijft laag en vormt donkerblauwe bessen. En dit is maar een greep uit het grote assortiment.   

De beste plek in de tuin

Plant een geurende Viburnum vlak bij uw terras of een plek waar u graag zit. U zult ervan genieten! De bladverliezende soorten groeien zowel in zon als lichte schaduw in iedere goed doorlatende tuingrond. De groenblijvers staan het liefst op een beschutte plek in lichte schaduw. Die houden meer van iets zure, vochtige grond die wel goed doorlatend moet zijn. Viburnums zijn sterke, goedgroeiende planten die vanwege hun bessen ook nog eens geliefd zijn bij de vogels. De bessen van de Viburnum plicatum zijn direct in september, oktober al een feestmaal, van de Viburnum opulus blijven de bessen langer aan de plant, die hebben namelijk eerst een vorstperiode nodig, anders vinden de vogels ze niet lekker.  

Zet een groeisteun bij vaste planten die hoog worden. Blijf wieden (of plant extra bodembedekkers). Gras groeit in mei extra hard, vergeet niet te maaien. Mollen zijn nu erg actief, ze hebben jongen. U kunt nog tot half mei coniferen planten. Uitgebloeide heesters kunt u nu snoeien en iets later in het jaar (eind juni) kunt u de nieuw gegroeide takken nog een keer toppen. Dat houdt de vorm van de heester mooi compact. Haal ook de uitgebloeide seringenbloemen weg en snoei, als het nog niet is gedaan de winterheide en lavendel. De kuipplanten kunnen naar buiten en u kunt uw plantenbakken vol planten met zomerbloeiers. Als u nog niets aan de vijver heeft gedaan is het nu hoog tijd, alles gaat weer groeien. En vooral: geniet van uw tuin!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen