MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Geurende klimmers in de maand mei

15026 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 27 April 2023 Volg Eddy G.

Geur was vroeger heel gewoon. Een bos bloemen geurde altijd, een tuin ook. Die hunkering naar heerlijk rozenzoete of kruidige aroma’s is er nog. Kwekers selecteren er weer op en oude geurplantenrassen worden weer volop aangeboden.

Dit is zeker ook het geval bij klimplanten. Die hebben het voordeel dat ze zelfs in een klein tuintje nog toepasbaar (ze vragen bijna geen bodemruimte, alleen iets om tegenop te klimmen) en ze verspreiden hun geur van zithoogte op het terras tot het open slaapkamerraam op de verdieping. Sommige soorten (vooral witbloeiers) geuren met name ’s avonds en ’s nachts. Beleef weer zwoele zomeravonden met de geur van kamperfoelie, jasmijn en andere klimmers.

Blauweregen (Wisteria) bijvoorbeeld verdient veel meer aandacht als geurplant. Laat hem onder en rond een slaapkamerraam uitgroeien. De subtiele, zoete geur die van de bloemen binnen komt, is heerlijk en roezig makend. En dat al vroeg in het seizoen. Er is keuze uit diverse soorten en tal van cultuurvariëteiten, met niet alleen lilalauwe, maar ook roze, paarse en witte bloemen. Wisteria sinensis heeft tegen de zon in windende ranken en bloeit vaak al half mei, Wisteria floribunda uit Japan (bloei eind mei-begin juni) windt zich met de zon mee omhoog, net als de prachtige, maar veel zeldzamere Wisteria brachybotrys die heel dikke, tot 20 cm lange trossen violetblauwe, witte (‘Shiro Kapitan’) of zachtroze, zacht geurende bloemen draagt.

wisteria

De geur van klim-kamperfoelies is veel sterker. De ook bij ons inheemse wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) ruik je soms al op honderden meters afstand. Veel andere Lonicera’s geuren ook, maar niet allemaal. Dus laat u goed voorlichten bij uw keuze. De gewone tuinkamperfoelie (Lonicera caprifolium) geurt in ieder geval wel (en heel lekker!). Een goede cultivar is ‘Inga’ die na de bloei ook oranjerode bessen vormt. Ook de tot 6 m hoge Japanse kamperfoelie (Lonicera japonica) geurt geweldig (juni-oktober).

lonicera

Over klimrozen hoeven we het, als het om geur gaat, nauwelijks te hebben. Op één na dan, de fantastische Rosa ‘Zéphirine Drouhin’. Deze al meer dan 100 jaar gekweekte roos bloeit buitengewoon rijk, met grote donkerroze, rijk geurende bloemen. En dat de hele zomer lang en zelfs in lichte schaduw! En wat nog mooier is: deze roos is wat je noemt ‘doornloos’: er zitten absoluut geen stekels aan. Maar ook de oude ‘Paul’s Scarlet Climber’ met zijn (of haar) scharlakenrode bloemen noemen we toch nog even (bloeit overdadig rijk in juni-juni). Bij rozen is er qua geur één stelregel: hoe meer bloemblaadjes, des te meer geur! Daarom waren de oude rozenrassen zo sterk gevuld! De geuren van de talloze rassen variëren van fris en kruidig tot honingzoet en bijna bedwelmend.  

rosa zephirine drouhin

Trachelospermum jasminoides wordt wel de Toscaanse jasmijn genoemd. Het is een groenblijvende, tot 6 m klimmende heester met glanzend groen blad, die van juni tot september volop bloeit met stervormige, ongelooflijk lekker geurende, witte bloemen. En zo is er veel meer. Zelfs de bloemen van klimop  (in oktober) geuren heerlijk. En alle soorten klimplanten kunt u, als ze in pot zijn gekweekt, ook nu planten.

 

Tuintips voor mei

 • Pas geplante bomen en struiken regelmatig water geven.
 • Onkruid wieden.
 • Bij late nachtvorst gevoelige planten tijdelijk bedekken met tuinvlies of noppenfolie.
 • Wortelopslag bij fruitbomen weghalen.
 • Zaaien en planten.
 • Na midden mei kuipplanten definitief buiten zetten.
 • Water- en moerasplanten uitplanten.
 • Gras maaien.
 • Grond open houden of mulchen.
 • Aantastingen door insecten en schimmelziekten tegengaan.

4 reacties

 • Ludo G. Ludo G. Prachtig om zien.
  Spijtig genoeg zijn bij ons in Herentals de bloemknoppen voor het 2de jaar op rij bevroren.
  Vrijdag 29 April 2022 om 10:57
 • Martine G. Martine G. Hallo, ik woon in Westerlo en heb exact hetzelfde, nà 6 jaar, nooit bloemknoppen, dit voorjaar eindelijk bloemknoppen, ik was zo blij, eindelijk bloemen!...en dan opeens zijn ze helemaal verdroogd,...komen geen bloemen uit. Ik dacht eerst dat de plant kapot was, maar nu komen wel de bladeren uit, dus dan ook bevroren?
  Vrijdag 29 April 2022 om 11:41
 • Els P. Els P. Mijn Wisteria bloemknoppen zijn dit jaar voor de eerste keer in 40 jaar ook bevroren, dit voorjaar...Eén late nachtvorst ! De honderden bloemtrosjes hadden zich al vol sap gezogen, klaar om te gaan bloeien en dan 1 keer brutte pech ! Nu, enkele weken later, heb ik toch weer mooie open bloemtrossen er aan. De toen nog te kleine latere bloemknoppen zijn nu uitgegroeid tot prachtige bloemen. Dus ik heb er niet zo massaal veel als andere jaren, maar ik ben toch gelukkig met deze herpakking van de bloemen. Dus gewoon volhouden! Volgend jaar bloeien ze weer massaal .
  Maandag 2 Mei 2022 om 17:17
 • Johan P. Johan P. Beste mensen ,bij hele goede informatie ,kijk je naar Tuinmanieren van Jurgen Smit.
  Geeft hele goede informatie aan U via Youtube.
  Vrijdag 28 April om 09:38

Log in om een reactie te plaatsen