MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mei - Guzmania

4012 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Woonplant van de maand - Guzmania


Vrolijke kleuren, aanstekelijke vormen – niemand blijft onverschillig bij de aanblik van een Guzmania: welkom in ‘The House of the Rising Fun’!

Guzmania is even charismatisch en uitgelaten als haar naam. Het soort kamerplant dat onwillekeurig vragen opwekt over hoe de natuur zo’n rare kostganger kan voortbrengen en uitlokt tot even voelen of het écht geen plastic is.  

Robuuste bloeier

Dat is het niet: Guzmania is een puur natuurlijke ontdekkingsreis waarin uit een rozet van lintvormige bladeren een stengel groeit met rode, roze, gele of oranje schutbladeren met daartussen geelwitte bloemetjes. Door het rijke aanbod in kleuren is de plant een ideale smaakmaker in neutrale interieurs: je past met een paar exemplaren de hele sfeer in een vertrek aan. Guzmania is bovendien een duurzame kamerplant die tot wel drie maanden onverstoorbaar door blijft bloeien. Solo of als groepje bij elkaar: de vrolijke trompetjes halen de zomer alvast in huis!

Ticket to the Tropics

In het wild groeit Guzmania in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. De plant komt uit de grote, tropische familie Bromelia die wel 2800 verschillende portretten kent. Guzmania is het soort plant waarmee mensen laten zien wie ze zijn: niet bepaald een muurbloem, maar een opvallende huisgenoot, die heel gemakkelijk is in de omgang en toch altijd indruk weet te maken.

Happy Housemate

Locatie: Uit de zon, op een warme, vochtige plek: keukens en badkamers zijn ideaal.
Temperatuur: Minimaal 18 º C, liefst iets warmer.
Verzorging: Guzmania gedijt op milde verwaarlozing: giet tijdens de bloei steeds wat water in de rozet, maar voorkom een voetbad.
Nog even dit: Om een uitgebloeide Guzmania weer een bloei te krijgen, zijn zeer groene vingers en engelengeduld nodig: de gemiddelde plantenliefhebber kiest na de bloei een nieuw exemplaar.

Leuke weetjes

  • Guzmania is het kleurrijke halfzusje van de ananas, ook lid van de familie Bromelia. Weliswaar niet eetbaar, maar de groene, stevige bladen lijken sterk op die van de vrucht en de plant is even robuust in de omgang.

  • Net als andere Bromelia’s is Guzmania in staat vocht uit de lucht te halen: de bladeren hebben cellen die een beetje lijken op vloeipapier en zo alles wat er langskomt aan zwevend water – verneveling, de damp van de waterkoker - opnemen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen