MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mei - Medinilla

921 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Elke maand wordt door Bloemenbureau Holland een plant genomineerd; 'Medinilla' mag zich in mei woonplant van de maand noemen.

Magnifieke Medinilla 

Vrijwel alle woonplanten zijn mooi. Maar er zijn planten die èchte blikvangers zijn. De Medinilla magnifica is daar één van. De lange stelen met grote, roze bloemen hangen sierlijk naar benenden, terwijl de frisgroene bladeren fier omhoog steken. Het lijken elegante zwanen met een koninklijk karakter. Deze plant verdient een opvallende plaats in het interieur en zonder twijfel het predikaat Woonplant van de Maand. 

Schutbladeren

De prachtige bloem is het meest opvallende kenmerk van de Medinilla. Officieel mag je het echter geen bloemen noemen. Het zijn namelijk roze ‘schutbladeren’ waarin de echte bloem verstopt zit. Omdat het eigenlijk een soort gekleurd blad is, staat de Medinilla extra lang in ‘bloei’. Wanneer de bloem is uitgebloeid blijven de roze schutbladeren namelijk nog lang zitten. 

Koninklijk

Van oorsprong komen Medinilla’s uit de Filippijnen en zijn er ongeveer 400 soorten, waarvan alleen de Medinilla magnifica als kamerplant verkrijgbaar is. Wijlen koning Boudewijn van België was een groot liefhebber van de Medinilla. Hij kweekte ze in de koninklijke serres en voor de komst van de Euro, pronkte de plant op het bankbiljet van 10.000 Belgische franken.  

Opbloeien

De Medinilla is een makkelijke plant waar u lang plezier van kunt hebben. Na de bloei is het goed om de oude bloemen eruit te halen en daarmee het doorgroeien te bespoedigen. Waar eerst de bloemen zaten, maakt de plant nieuwe scheuten en bladeren die weer kunnen opbloeien tot prachtige nieuwe ‘bloemen’. Een vierkante pot vormt een prachtig contrast met de ronde vormen van de bloemen. Bij een donkere of juist een witte pot, komen de roze bloemen extra goed tot hun recht. Kortom; een magnifieke blikvanger!

Bron: BBH

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen