MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Melissa officinalis - Citroenmelisse

2250 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

 Citroenmelisse-Melissa_officinalis.jpg

Naam

 Melissa officinalis  Melissa is Grieks voor bij  Melitos is Grieks voor honing

Nederlandse naam

 Citroenmelisse

Familie

 Lamiaceae

Herkomst

 Zuid-Europa, Klein-Azië

Zaaien/vermeerderen

 In het voorjaar onder glas zaaien of in mei-juni in  volle grond op een zaaibed. Het zaaibed tot aan de  kieming afdekken met zwarte folie of natte jutedoeken.    Begin zomer stekken nemen.  Volwassen planten begin herfst of in het voorjaar  scheuren.

Hoogte

 50-75 cm

Bloei

 juni-augustus.  Kleine roomkleurige lipbloemen die in kransen rond de  vierkante, harige stengels staan.  De bloemen zijn rijk aan nectar en trekken honingbijen  en hommels aan.

Algemene kenmerken

 Winterharde, kruidachtige vaste plant.  De blaadjes van citroenmelisse geuren heerlijk, maar  toch minder sterk dan citroenkruid (Artemisia  abrotanum).  De geur wordt veroorzaakt door een mengsel van  naar citrus en bloemen geurende terpenen  (citronellal en -ol, citral, geraniol).  In de tuin moet je met de plant opletten, omdat het  een flinke woekeraar is.  Best kan je citroenmelisse daarom in potten zetten.  Regelmatig bijknippen om een compacte vorm te  behouden.

 Het blad is ovaal tot eivormig en getand.

 'Aurea' : goudgeel blad  'Variegata': geelgevlekt blad

Standplaats/ habitat

 Groeit in elke grond. Voorkeur voor een vochthoudende  maar goed doorlatende grond.  Woekert in lichte grond.  Zonnig tot halfschaduw.  Goed in combinatie met aardappelen, tomaten

Keuken

 Verse blaadjes in (fruit-)salades, bowls en bij  zomerdrankjes.  Ook bij visgerechten (paling in het groen), kalfsvlees, omelet, sauzen, wildschotels en in azijn. Gedroogde blaadjes kunnen ebruikt worden voor thee. In azijn  Verse blaadjes, aan het begin van de bloei zijn het rijkst aan aroma's.

NIET meekoken.

Gebruik

 Citroenmelisse is rijk aan etherische olie. In de aromatherapie wordt het aangewend bij  depressies, slapeloosheid en hartkloppingen.  Voor gezichtsreinigers, in potpourri. De olie wordt gebruikt in massageolie of badolie.  Helpt bij nervositeit en/of depressie.  Citroenmelisse is het belangrijkste ingrediënt van het elixir van de karmelieten: het karmelietenwater of  'Eau de Carmes'. Dit middel werd gebruikt bij  slapeloosheid, zenuwaandoeningen en hartkloppingen.  Bij insectenbeten en zweren kunnen verse blaadjes  helpen.  Extracten van citroenmelisse worden ook gebruikt bij  antimug- en antimotmiddelen.

   

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen