MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Meloen - Teeltinfo

1917 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Cucumis melo

Komkommerfamilie

Meloen is een vrucht uit de Komkommerfamilie. Een familie waartoe ook de courgette, pompoen en kalebas behoren. Meloen onderscheidt zich van deze familieleden door het zoete vruchtvlees dat veelal rauw wordt gegeten. De planten zijn éénhuizig, wat betekent dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen op één plant zitten. Meloenen heb je in vele uitvoeringen: vorm en kleur verschillen naargelang de soort.

Zaaien

Meloenen hebben warmte nodig (om te kiemen minimaal 20°C). Daarom gebeurt de opkweek in een verwarmde plaats of onder glas. Je kan met de opkweek starten vanaf half april. Leg één zaadje per potje dat gevuld is met zaai- en stekgrond. Zet dit op een plaats waar de temperatuur constant (dag en nacht) minimaal 20°C is. Uitplanten in volle grond doe je best na half mei, als alle kans op nachtvorst voorbij is.

Standplaats.

Meloenen zet je op de warmste en best beschutte plaats in de tuin. Heb je eventueel een muur op het zuiden (tuinhuis, serre) dan is dit een ideale plek. In een serre of tunnel is uiteraard nog beter. Zorg ervoor dat bijen naar binnen kunnen voor de bestuiving! Kies soorten die compact groeien en een goede opbrengst geven en eventueel ook ziekteresistent zijn (Fusarium). Meloenen van het 'Charentais-type' bijvoorbeeld. Zorg voor een voldoende voedzame grond die goed vochthoudend is maar ook goed gedraineerd. Meloenen hebben veel water nodig maar hebben ook een hekel aan koud water. Zorg dus steeds voor water op een aangepaste temperatuur. De meloenplanten worden geleid aan stokken of aan een draad. Zet de planten zo'n 50 cm uit elkaar. Geef regelmatig voeding aan de planten. Meer info over de teelt en vooral het snoeien van meloenplant vind je op deze website.

TIPS
Het kan nodig zijn om de vrouwelijke bloemen manueel te bestuiven door het stuifmeel van een mannelijke bloem op de stamper van een vrouwelijke bloem te wrijven (eventueel met een penseel) 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen