MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mespilus germanica - Mispel

11154 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

mespilus

Naam

 Mespilus germanica

Nederlandse naam

 mispel

Familie

 Rosaceae

Franse benaming

 néflier

Engelse benaming

 medlar

Herkomst

 Klein-Azië; Europa

Hoogte

 6m

Blad

 behaard, dofgroen; zonder bladsteel

Bloemen

 alleenstaand; witroze.

Vruchten

 afgeplatte, ronde, roestbruine eetbare vrucht

Algemeen

 mispelklein1.jpg

 Mispelbomen zijn bij ons in de Romeinse tijd  vanuit het midden-Oosten geïntroduceerd.  Daar is deze vruchtboom reeds een paar duizend  jaar in cultuur.  De mispel groeit bij ons uit tot een idyllisch  boompje met een open schermvormige kroon.  De plant wordt zowel als hoogstam, halfstam of  als struik aangeboden.  De jonge scheuten zijn vaak wollig behaard en  kunnen nadien uitgroeien tot venijnige  takdoornen.  De dofgroene langwerpige bladeren zijn behaard  en verkleuren in de herfst prachtig geel tot  roestig oranje.

De bloemen zijn zeer subtiel van opbouw en  verraden zijn genen (Rosaceae). De boom lijkt tijdens de bloei beladen met schotelvormige, papierachtige roosjes. De bloemen hebben een diameter tot 4cm en verspreiden een zachte,  zoetige geur. De boom is zelfbestuivend en draagt pas na 5 à 6 jaar vruchten.

De vruchten van de mispel zijn een verhaal apart.   Ze moeten ten eerste zéér lang aan de boom blijven hangen. Vanaf eind september hangen de ruchten reeds in de boom maar dan zijn ze nog lang niet eetbaar. Voor het oogsten van mispels moet men geduld hebben! Het moet eerst een aantal keren gevroren hebben alvorens de vruchten oogstklaar zijn. De vorst doet de vruchten zacht worden. Maar dan nog dient men de vruchten na het oogsten enige tijd te laten rusten (best met de steeltjes naar boven). De vruchten zijn het lekkerst van zodra ze rot lijken. Ze zijn dan zoetzuur en sappig van smaak. Van de vruchten wordt meestal confituur of gelei  gemaakt. Ze kunnen ook worden gebruikt in wildbereidingen of bereidingen van lamsvlees (typisch Engels). Nog even dit; vruchten van de mispel zijn  laxerend, eet er dus niet te veel van…

Mispel is een enorm traag groeiend boompje dat, voor een fruitboom, zeer oud kan worden. Het is een echte zonneklopper en houdt van een  vruchtbare, niet te natte, kalkrijke grond.

De mispel is als het ware een echt museumstuk. Je vind bij ons in Vlaanderen nog oude exemplaren terug bij boerderijen en bij pastorijen. Hier leunen ze vaak op schilderachtige wijze over het bakhuis heen. Maar ook in oude stadstuinen en struwelen vinden we oude mispels terug. Een mispel toont al snel “oud” en past perfect in het “Bokrijk-achtige” sfeertje dat men momenteel probeert op te roepen bij de “ nieuwe Pastorijwoningen”. Mispels zijn prachtig in combinatie met grote buxuswolken en laten hun grillige karakter graag zien tegen de achtergrond van een donkere Fagus- of Taxushaag. Maar ook in de hoogstamboomgaard mag men de mispel niet vergeten. Mispels en kweeperen (wordt later nog besproken) zijn de ideale bomen voor in de “edible garden” hoogte te creëren. Ook in een kleine stadstuin kan een mispel zorgen voor een aangenaam schouwspel. Sinds ik de mispel ontdekt heb, kan ik mijn liefde voor deze boom moeilijk nog onder stoelen of banken steken!

Een mispel dient zo min mogelijk gesnoeid te worden. Hoe meer je snoeit hoe meer waterlot er ontstaat. Jonge bomen moeten wel een degelijke vormsnoei krijgen. De vormsnoei is een beetje afhankelijk van het beoogde resultaat. Wil je een doorgaande harttak of een schermvormige kroon. De mispel bloeit op tweejarig hout. Dus enkel de oude vruchttakken wegsnoeien en dit enkel als de kroon te vol dreigt te worden.

998.gif

1 reactie

  • Petra d. Petra d. Kan ik een vraag hier ook stellen? Ik heb 2 mispels in mijn tuin staan de ene is mooi groen en draagt al de vruchtbeginselen. Van de andere boom is het blad geel, heeft wel gebloeid maar draagt geen vruchten. Heeft u een verklaring hiervoor. Het zal wel aan een bep.meststof ontbreken maar welke.
    Zondag 16 Juni 2019 om 13:56

Log in om een reactie te plaatsen