MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Meststoffen voor de moestuin

4591 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Groenten uit u eigen tuin zijn bijzonder vers, smaken heerlijk en zijn gezond. En dit alles wanneer u het wilt, want u hebt het groeiproces in de hand. 

EEN GOEDE BODEMSTRUCTUUR ALS BASIS VOOR UW GROENTEN

A. Onderhoud van de groentetuin

Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is noodzakelijk voor een vlotte opname van voedingselementen en een goede groei. Een verkeerde zuurtegraad leidt tot slechte groei, bleke bladkleur en kleinere opbrengsten van uw groentetuin. Indien de pH te laag is, en dat is het geval voor de meeste bodems in België en Nederland, moet je kalk toevoegen. Doe dit preventief, vooraleer uw planten gebrekverschijnselen vertonen. Anders boet u in aan opbrengst. 

DCM Fossiele Zeewierkalk van Coccolieten is door zijn uitstekende oplosbaarheid uitermate geschikt voor de moestuin. Deze hoogwaardige kalk is afkomstig uit afzettingen van coccolieten in lang vervlogen zeeën. Coccolieten zijn minuscule zeealgen, bedekt met kalkplaatjes, die bij hun dood naar de bodem van de zee zakten. In uw tuinbodem lossen deze plaatjes zeer snel op en de biologische oorsprong garandeert een zachte werking. Dankzij de korrelvorm, kan u de kalk eenvoudig en proper uitstrooien. DCM Fossiele Zeewierkalk verbeterd niet alleen de zuurtegraad, maar is ook rijk aan calcium wat onmisbaar is voor een kruimelige, luchtige bodemstructuur. De verhoogde pH en luchtigere bodemstructuur stimuleren de ontwikkeling van een rijk en actief microbieel bodemleven waardoor de wortelgroei van uw groenten bevorderd wordt. 

Indien de pH te hoog is, is het nodig aan de bovenste laag DCM Vivimus® voor Heide, Rhodo en Zuurminnende Planten toe te voegen. Dit kan voorkomen aan de kust of in de kempen en is zeker wenselijk bij aardappelen en aardbeien.

B. Verbeter de bodemstructuur in uw groentetuin

Om aan wortels van jonge groenteplantjes alle kansen te geven zich optimaal te ontwikkelen, zijn een goede bodemstructuur en een actief bodemleven noodzakelijk. Dit kan verbeterd worden door voldoende, aangepast organisch materiaal in de bodem te brengen. Dit kan door een toepassing met DCM Koe-Kippen-Paardemest, een geselecteerd organisch bodemverbeterend middel. DCM Koe-Kippen-Paardemest is gedroogd en gesteriliseerd, vrij van ziektekiemen, onkruidzaden en insecten. 

Humus speelt een belangrijke rol in de biologische kringloop van uw tuin. Het bindt de organische mest en maakt voedingselementen vlot opneembaar voor de plantenwortels. Een natuurlijke mulchlaag beschermt de bodem tegen wegspoeling en uitdroging. Bij het aanplanten van uw groenten kan u humus meegeven door DCM Vivimus® voor Groenten in het plantgat in te brengen. Zo creëert u een kruimelige, humusrijke grond met een optimale lucht-vocht-verhouding waarin uw groenten snel inwortelen.  

C. Verbeter de bodemstructuur in uw hobbyserre

In een hobbyserre wordt vaak steeds na elkaar dezelfde groenten gekweekt. Door dit gebrek aan vruchtwisseling kan “bodemmoeheid” optreden met een zwakke groei tot gevolg. Om dit te voorkomen is het aangeraden elk voorjaar een flinke hoeveelheid DCM Vivimus® voor Groenten onder te werken. Zo kan je toch jarenlang met succes blijven tuinieren in uw hobbyserre zonder grond te moeten afvoeren of nieuwe grond aan te voeren. 

 

 

HOE UW GROENTEN OP EEN VEILIGE MANIER BEMESTEN ?

A. Biologisch tuinieren met de DCM Bio-lijn

Niets is lekkerder dan groenten uit eigen tuin. Opteert u voor biologisch tuinieren, dan spaart u niet alleen het milieu, u garandeert uzelf gezonde groenten en fruit. Biologische tuinieren betekent tuinieren met respect voor de bodem, het bodemleven en alles wat leeft. Vermijd daarom chemische bestrijdingsmiddelen, insecticiden, pesticiden en schimmel-doders. Gebruik insectengaas en stap over naar vruchtwisseling en combinatieteelt. Door allerlei groenten en zelfs bloemen door elkaar te planten brengt u mogelijke belagers op een dwaalspoor. Het aantal aantastingen op je planten zal hierdoor veel lager zijn.

Om het u mogelijk te maken biologische groenten en kleinfruit te telen in uw eigen moestuin, ontwikkelde DCM zijn befaamde Bio-lijn. Stuk voor stuk natuurlijke producten, die uw planten de nodige voedingsstoffen geven en in combinatie met elkaar de bodem en het bodemleven in optimale conditie brengen.

  1. DCM Bloedmeel = puur natuurlijke bron van stikstof (13 % N) voor een forse groei
  2. DCM Beendermeel = puur natuurlijke bron van stikstof en fosfor (NP 6 –16). Fosfor stimuleert wortel-, bloem- en vruchtvorming en zorgt voor stevig gewortelde planten, een rijke bloei en een overvloedige oogst.
  3. DCM Tuinpotas/Tuinkali = puur natuurlijke bron van kalium (NK 2 – 20). Kalium verbetert de kwaliteit van planten, bloemen en vruchten.
  4. DCM Fossiele Zeewierkalk van Coccolieten = voor een natuurlijke ontzuring van je bodem
  5. DCM Bentoniet = zeer fijn gesteentemeel
  6. DCM Lavameel = van vulkanische oorsprong

Bloedmeel_nl_1_5kg_TP.jpg

Beendermeel_nl_1_5kg_TP.jpg

tuinkali_nl_1_5kg_TP.jpg

1dcm_Fos_Zeewierkalk_25kg_TP.jpg

Bentoniet_nl_2kg_TP.jpg

Lavameel_nl_2kg_TP.jpg

B. Alles in 1 voor je groenten

Wie apart gebruik van bloedmeel, beendermeel en tuinpotas te omslachtig vindt, kan DCM Organische Meststof voor Groenten gebruiken.  De organisch gebonden voedingsstoffen komen geleidelijk vrij en spoelen niet uit naar grond- en oppervlaktewater. Hierdoor beschikken de groenten gedurende meerdere weken over de nodige hoeveelheid voeding. De organische stof wordt omgezet in humus. De structuur verbetert, de inworteling vergemakkelijkt en het bodemleven wordt geactiveerd. Voor haast alle culturen geeft DCM Organische Meststof voor Groenten de allerbeste resultaten. Het hoge kaliumgehalte zorgt voor sterke planten en dikke vruchten. 

Het is ook mogelijk organisch te bemesten bij het watergeven. De unieke meststof, DCM Vloeibare Meststof voor Tomaten en Groenten, heeft een lange werking dankzij de organisch gebonden voedingselementen en is geschikt voor alle groenten, zowel in de serre als buiten. 

C. Voeding voor je serregroenten

Aangezien het in een serre nooit regent, treedt geen natuurlijke doorspoeling op. Daardoor verzout vroeg of laat de bodem, zeker bij het gebruik van chemische meststoffen. Dit verschijnsel kan men herkennen aan een wit laagje op de bodem. De planten blijven gedrongen en groeien slecht. Om dit op te lossen dient de bodem van de serre doorgespoeld te worden met minstens 100 liter water per m² en dit in een zo kort mogelijke tijd. Gebruik nadien alleen nog maar DCM Organische Meststof voor Serregroenten, een evenwichtige formule geschikt voor alle groenten Deze puur organische meststof bevat geen minerale zouten die aanleiding geven tot verzouting van de bodem en u realiseert een maximale opbrengst van uw vruchten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen