MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Meststoffen voor de siertuin

2627 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Welke meststof brengt mijn siertuin in optimale conditie?


Een siertuin waar de planten er gezond uit zien, sterk groeien en rijkelijk bloeien is een streling voor het oog van elke tuinliefhebber. Tijdens hun groei onttrekken planten voedingsstoffen aan de bodem. Om gedurende jaren van uw tuin te genieten is regelmatig bemesten noodzakelijk. Door zowel in het voorjaar, als in het najaar te bemesten, zal uw tuin een heel seizoen lang groeien en bloeien. Bovendien gaan al uw planten gesterkt en afgehard de winter in. Zo zullen ze in het volgende voorjaar goed starten. 

Waarom kiezen voor organische meststoffen van DCM?

De organisch gebonden elementen in de DCM meststoffen worden geleidelijk en volgens de behoefte van de plant vrijgesteld. Zo krijgen uw planten gedurende meer dan 100 dagen de juiste voeding voor een rustige groei en is het verlies aan voedingselementen door uitspoeling minimaal. Door de zachte werking van organische meststoffen is er geen verbrandingsgevaar. In de bodem wordt de organische stof omgezet in humus. Deze humus draagt bij tot een kruimelige grondstructuur en een goed evenwicht tussen lucht en vocht in de bodem. Zo wordt een vlotte inworteling mogelijk en wordt de ontwikkeling van het bodemleven bevorderd. 

A. Universele bemesting

Dankzij zijn doordachte samenstelling is DCM Organische Meststof voor de Siertuin de universele bemesting voor alle sierheesters, bomen, hagen, … De organisch gebonden voedingselementen zorgen voor een evenwichtige groei en een uitbundige bloei. Het hoog kaliumgehalte zorgt voor stevige planten en intense bloemkleuren en dankzij het toegevoegde magnesium zijn glanzende diepgroene bladeren verzekerd. Door zijn zachte werking kan de meststof tot vlak voor het planten gebruikt worden. DCM Organische Meststof voor de Siertuin is een MINIGRAN® meststof. Het unieke, propere korreltje is perfect gelijkmatig te verdelen, zonder geurhinder of stof. Het valt beter tussen de planten voor een homogene groei. 

B. Zuurminnende planten: Azalea’s, Rhododendrons, Hortensia’s;

Zuurminnende planten zoals rododendron, heideachtige, pieris, … vragen een aangepaste bemesting. Voor een goede opname van voedingselementen hebben ze nood aan een lage zuurtegraad. DCM ontwikkelde een meststof die aan de specifieke behoeften van deze planten voldoet. DCM Organische Meststof voor Azalea-Rhodo-Hortensia is een langwerkende, organische meststof met verzurende werking. De meststof is rijk aan fosfor voor een goede inworteling. Het hoog kaliumgehalte verzekert een uitbundige bloei en intense bloemkleuren. Magnesium en ijzer zorgen voor glanzend diepgroene bladeren. 

TIP 1: Voor zuurminnende planten bestaan binnen het DCM gamma ook vloeibare meststoffen. Deze zijn handig in gebruik. Ze zijn eenvoudig te doseren in het gietwater. DCM Vloeibare Meststof voor Rhodo-Hortensia en voor alle zuurminnende planten is bovendien verrijkt met ijzer voor een gezonde, diepgroene bladkleur. 

TIP 2: Ook bij de aanleg kan de bodem verzuurd worden met DCM Turf of met het speciaal ontwikkeld substraat DCM Vivimus® voor Heide, Rhodo en Zuurminnende planten.

C. Planten die een neutrale pH vragen: Rijkelijk bloeiende rozen

De meeste planten vragen een neutrale pH en een gelijke hoeveelheid stikstof en fosfor. Zo creëert u het ideale evenwicht tussen groei (bladvorming) en bloei (bloemvorming). Hiervoor is een evenwicht nodig tussen:

  1. kalium voor mooie intense bloemkleuren en sterke planten
  2. magnesium voor de opbouw van bladgroen en een diepgroene kleur van de bladeren 

Naast de universele meststof voor de siertuin ontwikkelde DCM meststoffen, die aan de specifieke behoeften van planten voldoen b.v. uw rozen. 

Om uw rozen te laten groeien en bloeien, is een aangepaste bemesting nodig. Bemest uw rozen in het voorjaar met DCM Meststof voor Rozen en Bloemen. De scheuten zullen sterk groeien en uitbundig bloeien. Ook na de eerste bloeiperiode is een bemesting aangewezen. Zo geeft u uw plant voldoende energie om opnieuw bloemknoppen aan te leggen. Om nog langer te genieten van bloeiende rozen, is het raadzaam steeds de uitgebloeide bloemknoppen te verwijderen. 

TIP 1: Rozen vragen een zonnige standplaats en een goed doorlaatbare, voedselrijke grond. Meng daarom  bij de aanplant DCM Vivimus® voor Rozen in de bodem. Zo wordt de pH van de bodem optimaal en wordt een luchtige humusrijke bodem gecreëerd. Maak de grond in de plantput voldoende los zodat geen water stagneert ter hoogte van de wortels. 

TIP 2: Aangezien de bodem van nature verzuurt, is bij de aanleg maar zeker ook bij het onderhoud van o.a. rozen meestal een pH verhoging van de bodem noodzakelijk. DCM ontwikkelde het ideaal verzorgingspakket voor rozen samen in 1 doos. Naast Organische Meststof voor Rozen bevat het DCM DUO BOX voor Rozen 1 kg Groen-Kalk®. Zo kan u genieten van rozenstruiken beladen met een massa prachtige bloemen met intense kleuren. 

D. Kalkminnende planten: Glanzend groene buxus

De laatste jaren maakt buxus een enorme opmars in onze tuinen en op onze terrassen omwille van zijn wintergroene karakter, zijn strakke geometrische vormen en glanzend groene blaadjes. Buxus is een struik die vlot en continu wil groeien. Hiervoor heeft hij behoefte aan voldoende voedingstoffen en kalk. Wanneer de bodem te zuur is, zal de plant typische gebrekverschijnselen vertonen. De plant kan onvoldoende voedingsstoffen opnemen en zijn blaadjes kleuren geel. Dit is het signaal voor een tekort aan kalk. Een jaarlijkse onderhoudsbekalking met DCM Groen-Kalk® kan dit voorkomen. 

Een bemesting met DCM Organische Meststof voor Buxus laat uw plant schitteren als nooit tevoren: kerngezond en opvallend glanzend groen. De uitgekiende samenstelling zorgt voor een compacte, volgehouden groei. Door het hoge kaliumgehalte zorgt de meststof ervoor dat uw buxusstruik voldoende afgehard de winter ingaat. De meststof kan ook toegepast worden op uw buxus in pot die uw terras verfraait. 

TIP 1: Buxussen worden in alle mogelijke vormen gesnoeid om terras en tuin op te vrolijken. Om uw buxussen compact en mooi in vorm te houden is 2 keer per jaar snoeien aangewezen nl. in het voorjaar (april-mei) en in de late zomer (augustus-september). Snoei je planten uitsluitend op bewolkte dagen. Nooit tijdens warme zonovergoten dagen, of als warm weer verwacht wordt. Dan bestaat immers de kans op bladverbranding. Geef uw buxusstruik na een snoeibeurt steeds opnieuw voeding. De meststof vult de voedingselementen in de bodem aan en bevordert de hergroei. 

TIP 2: Het DCM gamma bevat ook vloeibare meststoffen. Deze zijn makkelijk te doseren en handig te gebruiken. De unieke meststof DCM Vloeibare meststof voor Buxus, die organische voedingselementen van natuurlijke oorsprong bevat, garandeert een rustige en compacte groei. Met een dichte vertakte buxus tot resultaat die u in allerlei vormen kan snoeien. Bovendien is de meststof verrijkt met ijzer, voor een mooie, diepgroene bladkleur. 

DCM ontwikkelde een zeer ruim assortiment organische meststoffen. Een greep uit het gamma: DCM Organische Meststof voor Hosta’s, voor Siergrassen en Bamboe, voor Laurier, voor Vaste Planten en Bodembedekkers, voor Klimop, voor Hagen en Coniferen, voor Bloembollen en Knolgewassen, voor Clematis, voor Helleborus, voor Lavendel, voor Terrasplanten. Stuk voor stuk organische meststoffen met een specifieke samenstelling die tegemoet komt aan de behoefte van de verschillende planten. Voor meer info en specifieke vragen kan u steeds terecht op volgende website: www.dcm-info.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen