Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Mieren

Mieren zijn insecten die in grote groepen samenleven. Een geheel mierenvolkje kan tot zowat een miljoen leden tellen. De samenleving wordt gekenmerkt door een strikte arbeidsverdeling. De koningin legt uitsluitend eitjes. De kleine werksters (onvruchtbare wijfjes) verrichten alle werkzaamheden in het nest: het bouwen van het nest, het verzorgen en voeden van de koningin en de larven, het zorgen voor een constante temperatuur in het nest, enz. De oudere werksters daarentegen zijn gespecialiseerd in het verzamelen van voedsel buiten het nest. Dit voedsel wordt opgeslagen in een deel van hun darmkanaal. Zodra ze een bedelende mier tegenkomen geven ze deze wat voedsel uit deze voorraad.

Hun aanwezigheid in en rond woningen kan als hinderlijk ervaren. Weinigen onder ons ontsnappen aan het mierenprobleem. Ook in de tuin kunnen ze heel wat ongemak veroorzaken. Door hun graafvermogen worden graswortels blootgelegd. Het gazon heeft hierdoor vlugger te lijden van droogte en gaat erop achteruit. De zandhoopjes maken de wekelijkse maaibeurt nog lastiger. Kinderen kunnen amper op het gazon spelen…om nog maar te zwijgen van hun beten!

Mieren bestrijden zonder bestrijdingsmiddelen:

Er zijn alternatieve manieren om mierennesten te bestrijden:

  • kokend water in de nesten gieten (regelmatig herhalen)
  • middelen op basis van sap of poeder van knoflook en ui, deze geur tast het oriëntatievermogen van de mieren aan
  • uitstrooien van rode peper, knoflookpoeder, koffiedik, kruidnagel, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel
  • mieren hebben een hekel aan bepaalde planten zoals boerenwormkruid, goudsbloemen, afrikaantjes, bieslook, munt, lavendel.