MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mierik

5005 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Dit gewas verbergt zijn talenten onder de grond. Het is namelijk de wortel die ons interessert. Mierikswortel heeft een uitgesproken sterke smaak, maar wie hem juist aanwendt, kan er echt mee toveren in de keuken. Bovendien komt geraspte mierikswortel de vertering en bloedsomloop ten goede en heeft een medicinale thee of kompres al veel reumapatiënten deugt gedaan. Mierikswortel... 'in de grond' (maar ook erboven) een door en door goede plant!

Namen noemen

Opmerkelijk is dat deze plant twee botanische namen heeft die beide frequent voorkomen: Armoracia rusticana en Cochlearia armoracia. Wij houden het voor de gemakkelijkheid gewoon bij mierik. dit gewas behoort dat de familie van de kruisbloemigen of Cruciferae. Al kan het loof gemakkelijk anderhalve meter hoog worden en draagt de mierikplant soms mooie witgele bloempjes, toch is het ons allemaal om de wortel te doen. Meer dan 3000 jaar geleden wisten zelf de Grieken al dat je hier heel wat mee kan aanvangen. ook in onze boerentuinen was het kruid vanaf de 12e eeuw regelmatig te vinden. De laatste tijd heeft mierikswortel terug aan populariteit gewonnen in onze keukens. Maar ook op medicinaal vlak heeft dit kruid wat te bieden. Door het volk wordt mierikswortel ook wel eens peperwortel, meiretting, wilde mosterd, boerenradijs of paardenradijs genoemd.

Gezond met mierikswortel

In de huisapotheek wordt mierikswortel vooral gewaardeerd voor zijn stimulerende werking op de bloedsomloop en de spijsvertering. Bovendien bevat de wortel een flinke portie vitamine C en werd hij daarom vroegeer als middel tegen scheurbuik ingezet. Mierikswortel is ook een natuurlijk antibioticum dat werkt zoals penicilline. Daarnaast noteren we als bestanddelen onder meer mosterdolie, minerale zouten en zwavel. Net zoals andere zwavelhoudende gewassen (bijvoorbeeld ui, look en prei) maakt mierikswortel de slijmen los en is het een afdoend middel bij astma en aanslepende hoest.

Vrees je voor een infectie van de luchtwegen, dan brengt mierikswortellsiroop verlichting. zo maak je de siroop: maal 100 gram mierikswortel fijn, voeg 50 gram rietsuiker of 50 gram honing toe, meng en pers uit. Kook het overblijfsel in rietsuikerwater en pers nogmaals uit. Voeg wat rauwe siroop (bijvoorbeeld esdoornissiroop) toe. Je kan ook een mierikswortelthee maken door 15 à 30 gram verse wortel in 1 liter koud water te laten opwarmen tot het kookpunt en dan 5 minuten verder te laten doorkoken. Laat daarna nog 20 minuten rusten en filter. Drink bij bronchitis 2 koppen van deze thee per dag tussen de maaltijden. Aangezien mierikswortel ook het urinezuur afdrijft, is het effectief bij reuma, jicht en artritis. Je kan ook een kompres maken met geraspte verse wortel (bijv. bij reuma, kneuzing, gezwel), al is enige voorzichtigheid wel aan te raden. Een 'overdosis' mierikswortel kan immers blaren op de huid veroorzaken.

Winiefred weet raad

  • VOORJAARSMOEIHEID

Twee kopjes stimulerende mierikswortelthee per dag en je voorjaarsblues smelten als sneeuw voor de zon.

  • GEZOND 'MIERIKSVELLETJE'

Bezorg jezelf een stralende teint met deze verfrissende mierikswortelkuur. Laat 2 kl geraspte verse mierikswortel gedurende 10 minuten koken in 1/2 liter melk. Zeef en gebruik de melk zowel 's morgens als 's avonds als reinigingslotion.

Beestig goed

Gebeten of gestokendoor een venijnig insect? Wrijf de beet in met mieriksblad om zwelling te voorkomen.

Volksweetjes

Een probaat volksmiddeltje tegen een kater: knabbel op ongeveer 2 kl vers geraspte mierikswortel en je hoofd voelt erug een stuk lichter aan. De zilte smaak moet je er maar bijnemen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen