MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Milieubewust luieren: laat de natuur het werk doen!

3638 x gelezen
door Colour Your Life • Vrijdag 31 Mei 2013

Wordt het niet eens tijd om de biodiversiteit in je tuin te verhogen? Wat?! Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is heel simpel. Als je tuin niet alleen aantrekkelijk is voor jou, maar ook voor allerlei dieren, heb je een natuurlijke tuin met biodiversiteit. In zo’n tuin gonst het van het leven bij je bloemen en struiken. Nee, niet meteen neer meppen, lekker laten gonzen! In een natuurlijke tuin heb je namelijk niet snel last van plagen.

We kennen allemaal de ‘onderhoudsvriendelijke’ tuin, die grotendeels is bedekt met tegels. Gelukkig is dat geen landelijke trend. Uit het oogpunt van biodiversiteit en het afvoeren van regenwater is het ‘ontharden’ van tuinen juist zeer wenselijk. Minder verhard oppervlak betekent - naast meer plaats voor mooie planten - ook beter bodemleven. En een goed bodemleven leidt weer tot vruchtbaardere grond, betere bescherming tegen ziekten en plagen.

In een natuurlijke tuin is alles erop gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, schuilen, nestelen, foerageren en overwinteren. Is dat moeilijk te realiseren? Nee hoor, helemaal niet. Kies voor bomen, struiken en planten die passen bij de natuurlijke omstandigheden in je tuin. Zoek daarbij naar rassen die een bloem of een vrucht dragen in zoveel mogelijk verschillende seizoenen. Zo creëer je een levendige tuin met kleur en fleur op bijna ieder moment van het jaar en kun je tegelijkertijd volstaan met minder bestrijdingsmiddelen, minder kunstmest en… minder verzorging. Want dat natuurlijk tuinieren meer tijd kost, is een fabeltje. Een kortgeschoren gazon is bijvoorbeeld niet alleen ecologisch ineffectief, maar ook nog eens arbeidsintensief. Maak van een paar vierkante meter gras een prachtig bloeiend vaste plantenperk of een rozentuintje en er valt meteen meer te genieten en minder te doen. Zet er een waterbakje bij en de vogels komen uitgebreid badderen in jouw natuurlijke tuin.

Mooi niet rommelig

Kies voor bomen en struiken die een dichte takkenstructuur hebben, een ruwe schors, bloemen en eetbare vruchten. Als je de juiste planten kiest en de tuin goed inricht, zul je ontdekken dat de dieren en planten zelf zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Vlinders, egels, roodborstjes en winterkoninkjes zijn dol op afgevallen boombladeren en afgesnoeide takken. Bovendien zijn de takken goede bescherming voor plantwortels en vormen de boombladeren prima compost voor de planten. En… misschien vond je insecten altijd eng, maar niet meer nu je weet dat ze heel belangrijk zijn voor het biologisch evenwicht.

Geniet van zomers gezoem

Zorg ervoor dat er zo lang mogelijk bloeiende planten in je tuin staan. Zo zijn de insecten verzekerd van voedsel. Met de bijen gaat het bijvoorbeeld niet zo goed, en dat is slecht nieuws. Zij vervullen namelijk een sleutelrol in de natuur omdat ze belangrijke bestuivers zijn. Bijen zijn gek op lavendel, vetkruid (Sedum spectabile), muurbloem (Erysimum 'Bowles's Mauve'), het grasklokje (Campanula rotundifolia) en tijm. Al deze planten zijn ook zeer geschikt voor het balkon. Zelfs met een geveltuintje kun je vlinders lokken. De gewone margriet, vergeet-mij-niet of een vlinderstruik zijn zo geplant. Ook klimop is zeer in trek bij de vlinders. Zo creëer je eenvoudig leven in je eigen tuin, op je terras of je balkon.

Genieten van een rijke tuin vol bloemen, planten, vogels, bijen en vlinders en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een groene, evenwichtige wereld: milieubewust luieren is helemaal zo gek nog niet! 

Lees verder op CYL »

4 reacties

 • Ulrike B. Ulrike B. Welke planten zou je dan aanraden voor een 'natuurlijke tuin'? ik wil wel graag een natuurlijke tuin. Met 'als je de juiste planten kiest' kom ik niet heel veel verder. :-)
  Donderdag 6 Juni 2013 om 12:45
 • Lieven G. Lieven G. In de voorlaatste paragraaf staan een aantal voorstellen van planten...
  Zondag 9 Juni 2013 om 16:48
 • Harry W. Harry W. Een mooi voorbeeld van een natuurlijke moestuin is PermaCultuur
  Maandag 10 Juni 2013 om 21:53
 • Ann V. Ann V. @Ulrike Bonnema: Als je een echt natuurlijk ogende tuin wil, is het in de eerste plaats heel belangrijk om je tuin goed te kennen. 'De juiste plant op de juiste plaats' is namelijk in zo'n tuin vaak nog veel belangrijker. Een tuin met allerlei wilde planten die staan te zieltogen ziet er veel minder natuurlijk uit dan een tuin met 'cultuurplanten' die groeien dat het een lieve lust is.
  Als je van lezen houdt, is het laatste boek van Henk Gerritsen ('En buiten is het groen') een heel goed vertrekpunt.
  (Ik schreef ooit een korte review van dat boek: http://annetanne.be/kruidenkle...)

  Ook een ander boek van Henk Gerritsen - 'Spelen met de natuur' - is een aanrader, maar dat is helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar.
  Dinsdag 11 Juni 2013 om 20:52

Log in om een reactie te plaatsen