MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mispel

5278 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Recepten met mispels


Pluk de mispels als ze goed rijp zijn. Je kan ze door een neteldoek doen om uit te persen, maar je kan ook de praktische ontsapper (stoomextractor) gebruiken. Het sap dat je krijgt is enigszins troebel. Liefhebbers kunnen dit puur drinken. Lekkerder is het als je één derde mispelsap mengt met twee derde appelsap.

clip_image001(335).jpg © Hilde

Mispeljam:

1 liter mispelsap 500 g ruwe rietsuiker 1 zakje marmello n° 2 ( bindmiddel op basis van appelpectine voor confituren/jams met weinig suiker)

Breng het sap aan de kook, voeg de suiker en de marmello toe. Laat 1 minuut koken. Verdeel in potten en laat afkoelen

  

clip_image002(53).jpg © Hilde

Fijne mispeljam:

12,5 cl ruwe rietsuiker met een beetje water ( water kan vervangen worden door een "fijne" alcohol vb Tripple sec). 100 g verse gember, geschild en in fijne sliertjes gesneden.

Breng de suiker aan de kook met de vloeistof, voeg de gembersliertjes toe, laat ca 15 minuten koken. Voeg nu de overige ingrediënten  van het basisrecept* toe en werk af

*1 liter mispelsap 500 g ruwe rietsuiker 1 zakje marmello n° 2 ( bindmiddel op basis van appelpectine voor confituren/jams met weinig suiker)

TIPDeze jam is zalig op je brood, pannenkoeken, maar ook in gebak. In de kerstrolbiscuit geeft hij een verrassende smaak .

clip_image003(40).jpg © Hilde

Mispel- amandelgelei

900 cl mispelsap 400 g ruwe rietsuiker 1 zakje marmello n° 2 2 handenvol amandelschilfers

Kook het sap met 3 kwart van de ruwe rietsuiker. Voeg het laatste restje suiker gemengd met de Marmello n° 2 én de amandelschilfers toe. Goed roeren en 1 minuut laten koken. Potten afvullen en minimaal 1 uur onderste boven zetten, zodat de schilfers naar beneden zakken. Na ruim een uur terug omdraaien, de schilfers vermengen zich dan door de jam heen. 

clip_image004(19).jpg © Hilde

De bovenstaande recepten en foto’s werden ons opgestuurd door Hilde een trouwe bezoeker

 
Mispel- en dragongelei

Voor ong 1 kg (4 potjes) heb je 1 kg rijpe mispels nodig, Het sap van 1 citroen 1 kg geleersuiker +/- 8 dragonblaadjes

Was de mispels en breng ze al roerend aan de kook samen met 0.25 l water en het sap van de helft van de citroen. Laat de mispels ongeveer een uur sudderen op een laag vuur tot ze heel zacht zijn. Giet ze dan in een filterzak en laat ze een hele nacht uitlekken. Weeg het gefilterde sap en breng het opnieuw aan de kook, samen met het resterende citroensap en de suiker. Volg de instructies op de verpakking van de geleersuiker nauwgezet. Giet de gelei in schone potten en leg in elke pot twee blaadjes dragon. Sluit de potten en zet ze enkele minuten op hun kop zodat de lucht eruit kan en ze langer goed blijven.

TIP

Deze gelei is heel lekker bij wild en gevogelte, maar ook op toast of droge cake.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen