MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Moerasspirea

1239 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Moerasspirea

In de naam moerasspirea herkennen we het woord 'moeras'. Het tweede deel van de naam gelijkt met wat fantasie op 'aspirine'. Blijkt dat we door deze korte naamsontleding al heel veel weten over deze plant. Vooreerst gedijt hij inderdaad prima op moerassige gronden. Daarnaast zit er in dit kruid een bestanddeel dat pijn en koorts verlicht. Daarmee is moerasspirea een voorganger van de aspirine die eigenlijk een soortgelijke stof bevat.

Namen noemen

Net als de roos maakt ook deze decoratieve plant deel uit van de familie Rosaceae of eenvoudigweg de roosachtigen. Dit is echter niet altijd zo geweest. Vroeger rekende men moerasspirea bij het geslacht Spirea en dit verklaart meteen het tweede deel van de Nederlandse naam. Het eerste deel doet ons vermoeden dat dit kruid iets heeft met vochtige bodems. En inderdaad, het staat graag met de voeten in het water en gedijt dus prima in moerassige gebieden. In botanische termen spreekt men van Filipendula ulmaria in plaats van moerasspirea. De  soortnaam ulmaria dankt de plant aan het feit dat de bladeren gelijken op die van de Ulmus of olm. Wat de volksnamen betereft, is dit kruid niet misdeeld. Hier volgt een kleine selectie: koningin der velden, olmkruid, stijfstok, magerman, kamerbloem, zwanenpoot en spierkruid. Regelmatig hoor je ook spreken van geitenbaard, een naam die duidelijk verwijst naar de bloeiwijze van deze plant.

Gezond met moerasspirea

Moerasspirea bevat ontstekingsremmende stoffen (salicylaten) en is daarmee eigenlijk de voorlopen van de aspirine. De naam van dit gekend medicijn (dat de soortgelijke stof acetylsalicylaat bevat) is trouwens ontleend aan de vroegere Latijnse naam van moerasspirea, namelijk Spirea. Moerasspirea werd door onze voorouders vooral gebruikt om koorts, rug- en reumapijnen te verlichten. Een behandeling met dit kruid heeft als voordeel dat het geen negatieve nevenwerkingen heeft op de maag. Integendeel, moerasspirea beschermt zelf het spijsverteringsstelsel, wekt lichtjes de eetlust op, is effectief bij maagzuur en diarree.

Bovendien zuivert het kruid je lichaam doordat het de urinelozing en het zweten bevordert. Overgiet zo'n 30 gram met 1 liter heet water van maximum 90°C. Laat 10 minuten trekken en zeef. Met 3 tot 4 kopjes van deze thee per dag kan je de ongemakken die gepaard gaan met griep en verkoudheden verzachten. Ook uitwendig komt dit aftreksel van pas. Gebruik het als oogwater of, in geval van reuma of artritis, in een kompres.

Winiefred weet raad

  • HOOFDPIJN

Deze 'aspirine uit de natuur' helpt je van je hoofdpijn af.

  • SLANKE LIJN

Enkele kilootjes te zwaar? Moerasspirea helpt bij overgewicht.

Beestig goed

Winiefreds vader Medard gaf zijn duiven regelmatig thee van moerasspireabloesem. Dat deed hij om ze te zuiveren. "En een duif die zuiver zit, die vliegt", aldus Medard. Zijn geheim om van de gevleugelde vrienden echte kampioenen te maken.

Volksweetjes

Deze geurige plant was het favoriete strooikruid van koningin Elizabeth I (16e eeuw). Het werd trouwens niet alleen in paleizen en kastelen maar ook over de graven uitgestrooid. Het zalig parfum van moerasspirea kon minder aangename geuren efficiënt verdrijven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen