MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Moestuin omspitten

5289 x gelezen
Wroeten door Vera Greutink • Vrijdag 14 Oktober 2011 Volg Wroeten

Iedereen die op de eerste mooie voorjaarsdag een rondje door een volkstuincomplex maakt zal tal van doorgewinterde tuinders kunnen zien die plichtsgetrouw hun stukje aarde omspitten. Want, zoals ze elkaar zwoegend verzekeren, “het moet”. Om onkruid onder te spitten. Om mest onder te werken. Om de grond luchtig te maken. Omdat hun vader het ook deed en diens vader ook...

Wij tuinieren inmiddels al 8 jaar zonder spitten, onze moestuin-buren zelfs meer dan dertig. In de zomer hebben we de tuin van Charles Dowding bezocht, die al sinds 1982 op zware klei tuiniert zonder de grond te bewerken. En niet onverdienstelijk, zoals je op de foto hierboven kunt zien.

En het werkt: onze oogsten zijn goed en onze ruggen blijven gespaard. Zelfs bij het in gebruik nemen van een overwoekerde tuin komt er geen spade aan te pas, zoals je kunt lezen in mijn artikel Ontginnen zonder spitten.

 

 

Nog niet overtuigd?

Voor wie nog niet overtuigd is: lees dan vooral verder op wroeten.nl. Daar vindt je tien goede redenen om het spitten te laten.

Lees verder op wroeten.nl »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen

1 tuinier vindt dit leuk

  • Annick V. Annick V. Woensdag 18 Januari 2012 om 20:23