Mollen vangen met klemmen
Onlangs verscheen bij Tirion Natuur het boek MOLLEN (Roeland Vranckx). Zoals de titel doet vermoeden biedt dit boek alle informatie over deze lastpakken. Ook de bestrijding wordt uitgebreid toegelicht. In dit hoofdstuk staat het volgende : "De traditionele mollenklem is en blijft daarom het meest doeltreffend en berokkent de minste schade aan Moeder Natuur.
Er zijn diverse modellen in de handel verkrijgbaar maar de MOL MINI is de énige klem voor gebruik in molshopen en in gangen.
MOL MINI
Mollen kunnen op korte tijd een grasveld of siertuin tot een waar slagveld omvormen. Molshopen ontsieren op deze manier onze tuinen, en de gevormde gangen hollen de ondergrond uit.
Mollen zijn het hele jaar aanwezig maar in de late winter en het vroege voorjaar ontstaan de meeste molshopen. Dat heeft te maken met hun graafactiviteit. Mollen moeten immers het hele jaar door evenveel voedsel opnemen om in leven te blijven. Vanaf het late najaar lopen echter vele voedselgangen onder water door de stijgende grondwatertafel. Hierdoor moeten ze meer aan de oppervlakte extra gangen bijbouwen. Ook de regenwormen en bodeminsecten worden vanaf het late najaar minder actief, door de dalende bodemtemperatuur. Hierdoor vallen er spontaan minder regenwormen en bodeminsecten in de voedselgangen van de mol. Ook dit bepaalt dat de mol extra voedselgangen moet aanmaken om evenveel voedsel te vinden. Dat alles verklaart waarom er in de winter en het vroege voorjaar extra veel molshopen en –gangen verschijnen.
Een techniek bestaat erin de mollen op uw terrein weg te vangen. Hiertoe ontwikkelde Edialux het product ‘MOL MINI’. Deze unieke mollenklem laat een dubbel gebruik toe. Ze kan zowel rechtstreeks in een molshoop als op de klassieke manier in de gangen worden geplaatst, wat het gebruik van een klem voor iedereen haalbaar maakt. Voor gebruik in loopgangen moet men zich best 2 MOL MINI klemmen aanschaffen.
HOE GAAT U TE WERK ?
Wanneer u een molshoop aantreft, ga dan als volgt te werk:
Verwijder de bovengrondse hoop aarde. Centraal, waar vroeger de molshoop lag, kunt u een opening recht naar beneden zien. Deze open gang gaat u gebruiken. In zeldzame gevallen vindt u na het verwijderen van de aarde van de molshoop geen open gang centraal, omdat deze destijds met een prop aarde werd dichtgeduwd door de mol zelf. In dit geval zoek u met uw vingers centraal, waar vroeger de molshoop lag, naar een centrale doordrukbare opening.
Schuif de MOL MINI klem met de tanden gesloten in de gang, totdat het knikpunt van de spanarmen het grondoppervlak raakt. Knijp met duim en wijsvinger de spanarmen naar elkaar; beweeg tijdens het knijpen de klem lichtjes van links naar rechts, zodat de tanden goed vast komen te zitten in de wand van de gang en de klem blijft staan. Breng, terwijl men de spanarmen dichtgeknepen houdt, bovenaan een weinig grond aan, zodat de gang afgesloten wordt en geen licht kan doordringen (belangrijk!). Mollen zijn wel blind maar kunnen licht en donker onderscheiden! Plaats vervolgens het vergrendelplaatje aan de buitenkant van de spanarmen, zodat de twee spanarmen van de klem vast komen te zitten tussen de 2 korte pinnetjes op het vergrendelplaatje. Komt de mol door de gang omhoog, dan duwt hij aarde tegen het vergrendelplaatje, waardoor de pinnetjes hun greep op de spanarmen verliezen en de klem dicht slaat.
Wanneer u een gang bemerkt, ga dan als volgt te werk:
Graaf met een schopje op de plaats waar de gang zich bevindt over een breedte van 20 tot 30 cm grond weg, totdat men een horizontale gang ziet. Plaats een gesloten klem zo ver mogelijk in de linkergang. Plaats vervolgens een tweede klem in de rechtergang. Breng, terwijl men de spanarmen dichtgeknepen houdt, voor de opening een weinig grond aan, zodat de gang afgesloten wordt en geen licht kan doordringen (belangrijk!). Veeg met de vergrendelplaatjes de grond voor de spanarmen weg, zodat de gang toch afgesloten blijft en geen licht kan doordringen, maar er ter hoogte van het knikpunt van de spanarmen geen aarde meer bevindt. Span tenslotte de klemmen met de afgrendelingsplaatjes op, zoals hierboven is beschreven.
LEES OOK
Dat stinkt geweldig, de mol trekt weg!
Zonder een nuttig dier te doden ben ik +/- een half jaartje molvrij. Zaterdag 9 Januari 2016 om 11:47
Log in om een reactie te plaatsen