MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Monilia bij appel en peer

1040 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Monilia bij appel en peer


Tak- en bloesemsterfte bij steenfruitsoorten zoals kers, perzik en pruim, maar ook op pitfruitsoorten, wordt vaak veroorzaakt door de schimmels Monilia laxa en Monilia fructigena. Deze Monilia schimmels groeien op geïnfecteerde vruchten uit met concentrische cirkelvormige groepjes sporenhopen. De vruchten drogen uit en blijven vervolgens hangen aan de boom. De Monilia schimmels overwinteren op deze oude vruchtmummies van het vorige jaar die aan de boom zijn blijven hangen of op de grond liggen. De schimmelsporen worden meegedragen door de wind en veroorzaken het volgende jaar nieuwe aantasting.

Het is vooral een probleem indien er tijdens de bloeiperiode veel regendagen zijn. De ziekte is te herkennen aan het plotse afsterven van bloesems. In het beste geval blijft de aantasting beperkt tot de bloemen. Deze blijven dan geruime tijd verdroogt aan de takken hangen. Het gaat de boom slechter af wanneer de schimmel (vervolgens) in het steeltje van de bloem/jonge vrucht doorgroeit en nadien verder doorgroeit tot in de scheuten. Dan sterven ook stukken van de twijgen af !

U kunt best in het voorjaar behandelen in de volgende periode : Een eerste maal wanneer de bloembotten sterk beginnen te verdikken en uitschuiven. Een tweede maal bij het begin van de bloei. Een derde maal eens de hoofdbloei volop bezig is. Geschikte middelen hiervoor zijn ROVRAL SC,  FORAM 80WG en ANTI SCHIIMMEL PAP.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen