MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mooie en gezonde rozen met compost

1424 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Met compost krijg je mooie en gezonde rozen!


Mensen houden van rozen, rozen houden van zon, wind, water en een goede neutrale bodem: niet te nat, maar ook niet te droog, goed doorlatend en rijk aan voedingsstoffen. Je moet je tuingrond dus goed verzorgen om prachtige gezonde rozen te krijgen. 

Hoe verzorg je de tuingrond het best?

Om een bodem in optimaal evenwicht te brengen begin je aan de basis en gebruik je een bodemverbeteraar. Compost is zo’n pH-neutrale bodemverbeteraar. Door compost met je tuingrond te mengen verbetert de waterhuishouding, de structuur en het bodemleven van je bodem. Dit betekent dat compost jouw planten de ideale omstandigheden aanbiedt : water naar behoeven, genoeg zuurstof voor de wortels én een verhoogde weerstand tegen ziektes en insecten. 

Hoe gebruik je compost bij de rozen?

Wie rozen graag in potten zet, mag 25% compost onder de potgrond mengen. In perken plant je rozen met blote wortel met de entplaats vijf centimeter diep onder de grond in een plantput. Deze plantput maak je tweemaal zo diep en breed als het wortelgestel van de rozenstruik. Je mengt best de plantputgrond met 20% compost. De compost houdt de bodem vochtiger in droge periodes en brengt meteen de nodige voedingsstoffen aan. 

Na de voorjaarssnoei bedek je de bodem in de rozenperken met 5cm grove compost. Onkruid kiemt er niet doorheen en ingewaaid onkruid laat zich makkelijk wieden of schoffelen. Het bodemleven mengt deze mulchlaag met de tuingrond waardoor deze luchtiger wordt. 

In de winter bescherm je de rozenstruiken tegen strenge kou door tegen de voet van de plant een 2cm compost te leggen. 

Meer tips over het gebruik van compost in je tuin vind je in de gratis folders ‘Met compost het jaar rond’ en ‘Tuingrond verbeteren’. Bestel ze op www.tuingrond.be of 015/451.370. 

Bron : Vlaco vzw

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen