MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Morus bombycis

2804 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Morus bombycis (Morus alba ‘Macrophylla’)

 665.gif

Naam

Morus bombycis (Morus alba ‘Macrophylla’)

Nederlandse naam

Japanse moerbei

Familie

Moraceae

Franse benaming

Mûrier à feuilles de platane

Engelse benaming

Mulberry

Herkomst

Japan, Korea

Hoogte

8-10 meter

Blad

zeer groot, 15-25cm lang, diep gelobd, glanzend donkergroen, gele herfstverkleuring

Bloemen

onopvallend

Vruchten

klein, zwart, framboosvormig

Algemeen

Morus bombyciswordt bij ons vaak verkeerdelijk Morus alba ‘Macrophylla’ genoemd. Toch zijn dit in principe 2 verschillende soorten!

Moerbeien zijn reeds sinds de oudheid in Zuid–Oost-Europa in cultuur. Morus bombycis wordt evenals de witte moerbei (Morus alba) aangeplant als voedselbron voor de zijderups. De zwarte moerbei (Morus Nigra) daarentegen wordt aangeplant voor zijn vruchten. Deze worden gebruikt voor consumptie maar ook voor de aanmaak van kleurstof.

Morus bombycisziet men in Zuid-Frankrijk zeer veel als schaduwboom aangeplant bij terrassen en bij de typische Zuid-Franse petanquevelden. De boom is dan meestal geënt op een onderstam van 2.5m en wordt uitgeleid tot een dakvorm. Door zijn bijna horizontale kroonvorm leent deze boom zich daar uitermate goed voor. Soms ziet men Morus bombycis ook op eigen wortel. Hij groeit dan uit tot een grillige knoestige, vaak meerstammige boom-struik met een brede losse groeiwijze. De boom is lichtjes vorstgevoelig. Dit heeft als gevolg dat de jonge twijgen in het voorjaar telkens een beetje terugvriezen maar dit kan in principe geen kwaad.

Het grote blad (15-25cm) van Morus bombycis is breed eivormig, gelobd en onregelmatig getand met vaak één lange spitse middenlob. Verder is het blad vrij dun van structuur en voelt het vrij ruw aan. De herfstverkleuring is geel. Bij de éérste nachtvorst verliest de boom al zijn blad.

De bloemen zijn onopvallend. Er zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde plant (éénhuizig). De mannelijke bloemen lijken op wilgenkatjes, de vrouwelijke bloempjes staan in toefjes bij elkaar en groeien later uit tot de vruchten. De plant is een windbestuiver en bloeit eind mei. De kleine bijna zwarte vruchten hebben wat weg van frambozen en zijn eetbaar.

Moerbeien groeien liefst op een lichte, warme, zanderige grond. De plant is kalkminnend en verdraagt geen hoge grondwaterstand. De moerbei staat het liefst in de volle zon. De boom verplant vrij moeilijk.

Bij de keuze van een dakboom gaat bij mij de voorkeur steeds meer naar Morus bombycis. Hij vormt uit zichzelf bijna een horizontale kroon. Ook het blad is veel gezonder als dat van plataan (momenteel de meest gehypte dakboom). Let er wel op dat de boom kleine zwarte vruchtjes maakt welke zeer vervelende vlekken kunnen geven maar gezien de veelvuldige toepassing in het Zuiden zal dit wel niet zo’n ramp zijn.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image002(6).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen