MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Morus nigra

1476 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Morus nigra

 1058.gif

Naam

Morus nigra

Nederlandse naam

zwarte moerbei

Familie

Moraceae

Franse benaming

mûrier noir

Engelse benaming

Black Mulberry

Herkomst

West-Azië

Hoogte

5-10m

Blad

hartvormig, ruw behaard

Bloemen

onopvallend, éénhuizig

Vruchten

dieprode tot zwarte eetbare vruchten.

Algemeen

De moerbeien komen oorspronkelijk uit China en West-Azië maar zijn reeds sinds de oudheid in Zuid–Oost-Europa in cultuur. De witte moerbei (Morus alba) werd aangeplant als voedselbron voor de zijderups. De zwarte moerbei daarentegen werd aangeplant voor zijn vruchten. Deze werden gebruikt voor consumptie maar ook voor de aanmaak van kleurstof.

De zwarte moerbei groeit uit tot een schilderachtig boompje met brede, ronde kroon op een knoestige, gedrongen stam. De boom wordt zowel als hoogstam, als struik en als leivorm aangeplant. De schors is vrij dik en blauwgrijs van kleur, de twijgen zijn geelgroen, onbehaard en lichtjes vorstgevoelig.

De bladeren zijn hartvormig en ruw behaard. Ze zijn minder diep ingesneden dan de bladeren van Morus alba. De bloemen zijn onopvallend. Er zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde plant (éénhuizig). De mannelijke bloemen lijken op wilgenkatjes, de vrouwelijke bloempjes staan in toefjes bij elkaar en groeien later uit tot de vruchten. De plant is een windbestuiver en bloeit eind mei.

De vruchten zijn vlezig en sappig. Ze hebben een verrassend frisse smaak. Ze bewaren slecht. Het beste is om de vruchten recht van de boom te eten of ze onmiddellijk na het plukken tot confituur te verwerken. De vruchten zijn oogstbaar van zodra ze paarsrood tot zwart zijn. Wel goed oppassen voor het sap. Dit geeft diep paarsrode onuitwisbare vlekken! De moerbei draagt vrij lang vruchten. Ze rijpen af van half augustus tot eind september.

Moerbeien groeien liefst op een lichte, warme, zanderige grond. De plant is kalkminnend en verdraagt geen hoge grondwaterstand. De moerbei staat het liefst in de volle zon. De boom verplant vrij moeilijk.

·  Morus nigra is een traag groeiend boompje en kan een vrij hoge leeftijd bereiken. Deze boom krijgt zijn schoonheid met de jaren. Oude exemplaren zijn vaak fascinerend grillig van vorm.

Vroeger werden moerbeien aangeplant als statussymbool. Bij oude landhuizen en voorname boerderijen vind men af en toe nog een karakteristiek exemplaar terug.

Morus nigra hoort eigenlijk in elke lusthof thuis. In onze contreien werd de plant vaak als leiboom tegen een tuinmuur geplaatst. Deze muur (ook wel slangenmuur genoemd) was vaak gebogen van vorm. Zo werd er een microklimaat gecreëerd en probeerde men een optimale vruchtzetting te garanderen.

Omwille van de kleurstof in de vruchten is deze boom niet geschikt om bij een terras te plaatsen! Geef hem een mooie plaats op het gazon of in de bloemenweide. Zo komt zijn aparte vorm het beste tot zijn recht en heeft u geen last van de vallende vruchten.

De boom draagt op eenjarig lot. Om een goede vruchtzetting te krijgen is het noodzakelijk om door snoei zo veel mogelijk eenjarig lot te verkrijgen. Dit kan men doen door het toppen van een aantal twijgen. Snoei kan enkel van oktober tot januari. Bij latere snoei gaat de boom onherroepelijk bloeden.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(19).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen