MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mos, zacht om op te lopen, maar verstikkend voor uw gazon!

3007 x gelezen
door Edialux • Zondag 22 April 2018

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met Edialux.

Mos bestrijden en/of voorkomen in het gazon begint bij een aantal basisregels. Gras is kalkminnend zodat een jaarlijkse bekalking meestal noodzakelijk is. Op de meest schaduwrijke plaatsen zal makkelijker mos groeien dan op zonnige plaatsen. Ook verdichting van de bodem en wateroverlast zijn bepalende factoren voor mosgroei.

Bij gebruik van een mosbestrijdingsmiddel moet men een aantal zaken nauwlettend in het oog houden. Middelen op basis van ijzersulfaat kunnen uw bodem verder gaan verzuren waardoor het gras het moeilijker krijgt dan voor de behandeling. Wanneer hier niet wordt ingegepen door bekalking zal de plaats waar het mos stond snel weer ingenomen worden door nieuw mos. Tijdig bekalken is dus de boodschap!

MOSCIDE bevat 'ingekapseld' ijzer, een chelaar, wat geen verzuring van de bodem met zich meebrengt. Het bezorgt bovendien ook een extra diep groene kleur aan het gazon. Na enkele dagen zie je het mos zwart verkleuren en na 10-14 dagen kan er reeds geverticuteerd worden. Dit is nodig om alle dode grasdelen en mos uit het gazon te kammen. Zo krijgt uw gazon terug lucht en met de juist bemesting krijg je een prachtig gazon.

Wanneer je met extreme mosgroei te maken hebt, is het wenselijk om na de behandeling de kale plekken te gaan herinzaaien met een herstelgazon. Zo voorkom je dat deze plaatsen worden ingenomen door nieuw mos of breedbladige onkruiden.

 

Foto: Wikipedia

Lees verder op Edialux »

4 reacties

 • Petra C. Petra C. Sorry, in plaats van constant te bestrijden, omhels ik. Ik laat al het mos zijn gang gaan. Zacht om op te lopen, houdt ander onkruid tegen, is een mooi matje en bovenal moet ik niet afrijden. Ik veronderstel dat een tuintapijt van mos ook kan?
  Vrijdag 27 April 2018 om 13:36
 • Johan H. Johan H. Ik deel helemaal uw mening. Voor mij heeft de grasmat de bedoeling om geen grond onder uw voeten te hebben en zacht te kunnen lopen. Of dit nu mos is of gras maakt niet uit en zoals je zegt; je moet het niet afrijden dus gen werk, geen pollutie, geen lawaai. Gewoon een andere benadering !
  Johan
  Zaterdag 28 April 2018 om 07:01
 • Wim V. Wim V. Dat mos kalk mijdend is . is maar ten dele waren. In Engeland zijn de Krijtrotsen bedekt met mos.
  Zelf heb ik n mijn gazon het gras verwijdert en het mos laten staan Prachtig en niet meer maaien en bemesten. Als het erg droog is kan het mos in elkaar krimpen, maar geen nood even de sproeier er op en ik heb weer glanzend mos. Kan het ieder aanraden
  Woensdag 9 Mei 2018 om 10:28
 • Petra C. Petra C. Ben blij dat er nog mensen zo denken
  Maandag 10 Juni 2019 om 12:31

Log in om een reactie te plaatsen