MijnTuin.org
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

Mos bestrijden in het gazon in het najaar

12462 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Maandag 15 Oktober 2018 Volg Eddy G.

Gedurende de herfst en winter valt de grasgroei stil, terwijl de mosgroei onverminderd blijft doorgaan. In de herfst kan een behandeling tegen mos in het gazon dus nuttig zijn. We kunnen ingrijpen met MOSCIDE, een zacht middel voor het gazon maar een vuurwapen tegen mos! 

Dagen in september of oktober met voldoende hoge temperatuur lenen zich perfect voor een dergelijke behandeling. De werking van MOSCIDE wordt namelijk beïnvloed door de combinatie van temperatuur en bodemvocht. Zo werkt MOSCIDE sneller bij 15 °C dan bij 10 °C. En  hoe vochtiger de bodem, hoe beter de afdoding. 

Dit product werkt niet verzurend voor het gazon waardoor het mosprobleem ook op langere termijn aangepakt wordt, met minder hergroei in het voorjaar. Indien men in het najaar aanwezige mossen ongemoeid laat kunnen ze snel uitbreiden, en dit blijven doen gedurende de winter en vroege lente. De groeiomstandigheden voor mos zijn immers gunstig in de herfst, winterperiode en vroege lente : vochtig en omzeggens geen grasgroei om hun uitbreiding te verhinderen. 

In tegenstelling tot het klassieke ijzersulfaat heeft MOSCIDE een aantal zeer belangrijke voordelen:

  • Moscide veroorzaakt na betreding van het behandeld gazon géén roestvlekken op beton of betegeling.
  • Moscide werkt niet verzurend, waardoor het mosprobleem op langere termijn aangepakt wordt.
  • Met Moscide kleurt het gazon mooi donkergroen, want Moscide is tevens een ijzermeststof voor het gras.
  • Moscide laat het microbieel bodemleven ongemoeid 
     

MOSCIDE toepassen in het gazon indien er de eerste uren na de behandeling geen regen wordt verwacht. MOSCIDE steeds gebruiken met veel water om een goede contactwerking te verkrijgen: 10 tot 15 liter water per 100 m² behandeld gazon. De gebruiksdosis van MOSCIDE  is vrij laag : 200 gram product / 10 - 15 l water / 100 m². Door gebruik te maken van lauw (handwarm) water mengt het poedervormige MOSCIDE zich snel en homogeen met het water in het spuittoestel. Zeer koud water zoals bijvoorbeeld water uit een boorput,  kan tot gevolg hebben dat het poeder moeilijker oplost

TIP: Moscide kan je ook tussen de planten gebruiken (in een border bijvoorbeeld) waar mosgroei voorkomt. Let er wel voor op dat je de bladeren van de planten niet raakt (bladschade). Werk dus eventueel met een spuitkap.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen