MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Moschatahybriden (lens-roses)

3534 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

ALDEN BIESEN Alden Biesen is een lichtoverhellend rechtopgroeiende struik die gemakkelijk nieuwe voetscheuten aanmaakt van 125 tot 150 cm. lang. De bloemen zijn enkel en marsepeinachtig roze. De variëteit bewaart haar bloembladen tot lang na de uitbloei. Groen geworden vertronen ze een zeer bijzonder effect. De bloemen komen voor in enorme lange, pirmaidale hydrangeaachtige trossen. Zelf in gedroogde vorm, net als de hydrangea paniculata, is Alden Biesen nog een sieraad in de herfstcomposities. Certificaat Genua 1997. Certifciaat Genève 1998.

ANNELIES Prachtige langwerpige piramidale trossen bezet met licht roze tot blusch gekleurde kleine geurende gevulde rozetvormige bloemetjes. Een sterk gezond, licht groen blad. Rechtopgaande groei met licht overhellende takken. Hoogte 125-150 cm., kan ook als kleine klimroos gebruik worden. Zilveren Medaille Rome 2000.

APRICOT BELLS Een verassende struik met halfgevulde komvormige bloemen die veranderen van kleur doorheen de bloeiperiode. Ze beginnen abrikoos in de bloemknop, zijn licht abrikooscrème bij het ontluiken en verbloeien naar roze. Apricot Bells is het resultaat van een kruising tussen TRIER en de Chinese roos MUTABILIS. Deze laatste heeft de eigenschap van het verandere kleureffect doorgegeven. De bloemen zijn geurend. Opvallend mooi is het roodbruine jonge loof. De struik is rechtop groeiend en wordt 150 cm hoog.

ART DECO Kleine enkele bloemen in veelvuldig vertakte trossen, bestendig aalbessenrood. Tamelijk grote bladeren, mooi gewelfd en met een groenroodachtige bronzen schakering. Kan zeer gunstig gebruikt worden als klimmer.

AUTUMN DELIGHT De abrikoze bloemknoppen bloeien open tot vaalgeel, crème en roze bloemen die hun mooie meeldraden tonen. De naam autumn verwijst naar de herbloei die tijdens de herfst intenser is van kleur. De enkele bloemen zijn sterk geurend, staan in grote trossen en maken tijdens de herfst vele bottels die groen blivjen. Hoogte 1.5m.

BALLERINA Kleine enkele bloemen in dichte trossen, zeer zachtroze met wit hart. Zeer mooi. 60-80 cm.

BELINDA Goed herbloeiende heester, donker helder roze bloemen met wit centrum en gele meeldraden. De kleine halfgevulde geurende bloemen staan in grote trossen van 30 tot 60 bloemen. Hoogte 1.50 m.

BOUQUET PARFAIT Rechtop groeiende struik, 1,20 tot 1,50m hoog. Middelmatige bloemen, melkwit met veranderende roze schijnen in de randen, geelachtig in het centrum. Bollige trosvorm zeer specifiek en merkwaaardige eigenschap van deze enige soort. Deze met rozen gemaakte bol is gedragen op een stevige stengel en geeft een perfect gemaakt boeket. De plant is buitengewoon sterk gezond en groeikrachtig. Zilveren Medaille Saverne 1991. Certificaat Génève 1991. Certificaat Den Haag 1996.

BRIGITTE DE VILLENFAGNE Struik die ook als klimmer kan worden gebruikt. Enkele bloemen maar groter dan Ballerina met sterke bloembladen. Zacht roze naar wit in het centrum. Delicaat geurend als de moschata's. Hoogte 125-150 cm. Deze variëteit is een aanrader voor iedereen die aan bloemschikken doet.

BUFF BEAUTY Brede struik met overhangende takken. Bloemen groot, gevuld, abrikoosgeel in losse trossen. Geurend.

CERES Kleine halfgevulde geurende bloemen met zacht abrikoosgele tot licht roze kleur. Hoogte 1 m.

CLAIRE JOLLY Een lagere variëteit in de moschatahybriden met een rechtopgroeiende ontwikkeling. Kleine blaadjes en eveneens dubbele bloemen 2/3 cm diameter. Roze met lichtroze in het center die een levendigheid opwekt. De takken eindigen met een piramidale elegante tros en vertrekken verder naar beneden. Zeer geschikt als boordplant. Hoogte 50/60 cm. Zilveren Medaile Kortrijk 1994.

CORNELLIA Licht abrikoos op gele grond overschaduwd met roze. Fel geurend.

DANAE Een kleine struik met kleine gevulde gele bloempjes die naar crème verkleuren. Geurend.

DIAMANT ROSE Weelderig bloeiende overhangende struik met kleine lichtroze tot witte bloemen in grote piramidevormige trossen. De bloembladen zijn stevig en blijven zeer lang in bloei. Zeer geschikt voor bloemarrangementen. Hoogte 50-70 cm.

DINKY    (FOTO) Rechtopgroeiende doorbloeiende struik met kleine dubbele fuchsia roze bloemen in trossen. Stevige bloembladen die lang houden en regenweer verdragen. De kleur is bijzonder vast. Gezond blinkend groen blad. Hoogte 120 cm. Zilveren Medaille Kortrijk 2002. Certificaat Parijs 2003. Gouden Medaille Baden-Baden 2003. Ereprijs Verein Deutscher Rosenfreunde 2003. Gouden Medaille Le Roeulx 2003. Speciale prijs 40 jaar Le Roeulx 2003. Gouden Medaille Genève 2004, Gouden Medaille Lyon 2005. Dinky is de eerste soort die door Ann Velle werd ontwikkeld.

EASY TO CUT Struikende rozelaar met opgaande groei, middelmatige hoogte (80-120 cm, tot 150 cm onder zeer gunstige voorwaarden).  Compact donkergroen loof met grote ovale bladen. Roodbruine jonge scheuten. Halfdubbele ouderwetse bloemen, plat openend op een plezierige onordentelijke wijze, licht gemsroze of zalmroze naargelang het seizoen. Uitstekend geschikt als snijroos.

ELISABETH OBERLE Op 8 juni 2010 werd in de prachtige rozentuin van het Kartuizer Klooster te Ittingen (Zwitserland) de nieuwe Lens roos 'Elisabeth Oberle', synoniem 'Kartause Ittingen' met triomfantelijke klarinetmuziek geïntroduceerd. De tuin 'Kartuizer klooster Ittingen' is een realisatie van de vereniging 'De vrienden van de roos van Winterthur en omgeving', onder de leiding van Elisabeth Oberle. In de tuin treft men een verzameling van ongeveer 1000 rozen: botanische, klimrozen, oude rozen, ... van minstens 400 verschillende soorten. Elisabeth Oberle was 25 jaar voorzitster van deze rozenvereniging. Deze heester behoort tot de groep van ‘Moschatahybriden’ maar meer dan vele andere witte moschatahybriden als White Magic, Rosalita, … heeft deze soort het karakter van de botanische rozen door zijn habitus en blad. De jonge scheuten zijn bruin getint, het volwassen blad is donker groen. De bloemknoppen zijn langwerpig en botergeel, de bloemen openen tot witte enkele bloemen die hun gele meeldraden tonen. Ze verspreiden een lichte geur van muskus en thee. Deze doorbloeiende heester wordt 120-150 cm hoog.

FEELING Sierlijke struik met geurende bloemen: botergeel in knop en verkleurend naar wit bij het ontluiken, toont zijn meeldraden. Goed geschikt in schalen of potten. Hoogte 150 cm. Certificaat van Verdienste Kortrijk 1995.

FELICIA     (FOTO) Porseleinroze met geel overschaduwd. Bloei in grote elegante trossen, zeer sterk geurend. Hij wordt tot ongeveer anderhalve meter hoog en ongeveer een meter breed. Bloeit in juni en juli en nog eens in oktober en november. Je kan deze roos gebruiken als heester tussen de vaste planten, als snijbloem of in pot.

FLASH Doorbloeiende heesterroos kleine dubbele bloemen fris licht roze bloemen met overhangende takken war de bloeiwijze piramidaal op voorkomt. Hoogte 60 cm. Plantafstand 60 cm.

FORTISSIMA Doorlboeiende klimmende moschatahybride, sterk ontwikkelde variëteit met kleine enkele bloemen gedragen in grote trossen. De kleur is roze met wit hart. Roodachtige bruin blad met overhangende takken. Hoogte 200-250 cm. Kan ook gebruikt worden als klimroos mits aangepaste snoei.

FRANCESCA Sierlijke struik met sterk geurende bloemen. De lange elegante knoppen openen zich tot half gevulde bloemen, verkleurend van abrikoosgeel tot zacht crèmegeel.

FRANCOISE DRION Sterke ontwikkelende elegante heerster met licht overhellende takken. Heeft een mooi glanzend donkergroen blad. Langwerpige piramidale bloementrossen met eenkleurig enkele malvaroze bloemen die hun tonaliteit bewaren van het begin tot het einde. Dit verlengt de bloeitijd omdat er geen verslenste bloemen in voorkomen. De variëteit kan ook als klimmer gebruikt worden. Hoogte 80-140 cm.

FRISSON FRAIS De enkelvoudige bloemen (3 à 4 cm diameter) komen voor in lange afgeronde piramidale boeketten. Ze kunnen tot 3/5 van de tak beslaan. De kleur is wit met roze schaduw en met fris roze beklemtoond op de randen. De plant is zeer struikend en geeft gemakkelijk nieuwe takken tot 150 cm hoogte. Gouden Medaille Madrid 1991. Derde prijs Landschapsrozen Parijs 1994.

GAARD UM TITZEBIERG UIt de vele roze rode bloemknoppen ontluiken kleine komvormige halfgevulde bloemen. Ze zijn lila roze met een wit centrum en in ronde trossen geschikt. Een typische geur van multiflora is aanwezig. De bloei herhaalt zich de hele zomer door tot laat in de herfst, waarna ronde oranje botteltjes verschijnen. De elegante struik van 1.20 m. hoog, is recht opgaand met licht overhangende takken. Het blad heeft 7 deelbladen en is gezond.

GRAND-DUC JEAN Opvallend zijn de piramidevormige trossen die lijken op de trossen van een hortentia met donkerrode enkele bloemen. Het centrum van de bloem is wit. De roos bloeit de hele zomer ononderbroken door en is gezond. Met een recht opgaande groei behaalt deze roos een hoogte 100-120 cm. Plantafstand 60 cm. Een prachtige aanwinst in de rozencollectie die past in de hedendaagse geest van onderhoudsvriendelijke en gemakkelijke tuinrozen. Zilveren medaille Monza 2009, Zilveren medaille Le Roeulx 2009

GRAVIN MICHEL d'URSEL Rechtgroeiende struik met licht overhangende takken. Halfgevulde bloemen in trossen.Kleur variërend van licht perzikroze naar licht geel in het hart gemengd met een magentaschijn. Het jonge loof is bruin-rood.Hoogte 80 à 125 cm.

GUIRLANDE D'AMOUR    (FOTO) Klimroos met kleine dubbele bloemen in trossen, zuiver wit. De bloem opent zich platliggend en laat haar meeldraden mooi zien. Zeer geurend met doorbloeiend karakter. De bloemen plaatsen zich langs de takken en bloeien van boven naar onder al vermenigvuldigend.Heldergroen blad met gele schakering. Deze rozelaar kan als struik of als klimmer gebruikt worden. Guirlande d'Amour beantwoordt aan de vraag van duizenden klanten om een speciale roos: kleine dubbele bloemen, geurend en doorbloeiend. Certificaat van verdienste Le Roeulx 1993 en prijs van de beste roos voor urbanisatie te Monza 1993. Gouden Medaille Madrid 1994. Zilveren Medaille Kortrijk 1994. Certificaat Den Haag 1996.

HEAVENLY PINK Rechtopgroeiende doorbloeiende moschatahybride van uitzonderlijke kwaliteit. Prachtige piramidale trossen mooi gestructureerd met elegante dubbele rosacevormige roosjes, fijngeurend en bijzonder kleurvast. uitstekend als snijbloem. Perfect gezond blad. De ontwikkeling is 60-90 cm. Ideaal!Certificaat Parijs 1998. Eerste prijs landschapsrozen Parijs 2003.Gouden Medaille Madrid 1998.

HEDI GRIMM Grote piramidevormige trossen met kleine witte zeer geurende halfgevulde bloemen. De struik wordt 180 cm hoog en kan ook als kleine klimroos gebruikt worden die een hoogte van 250 cm behaalt. De plant heeft een dicht gebladerte en is zeer gezond. Deze roos is een hommage aan Hedi Grimm (1910-2003) die samen met haar man Wernt de stichter was van de rozenverzameling in Kassel-Wilhelmshöhe (Duitsland).

JACQUELINE HUMERY Merkwaardige afstammeling van Tapis Volant, Poésie en Maria-Mathilda. Van Poésie, die zelf reeds de invloed van Maria-Mathilda laat zien in de bloemvorm, heeft ze de gracieuze vorm meegekregen, van Tapis Volant bezit ze de mooi overhangende groeiwijze die door de invloed van de moschatas rechter omhoog groeit dan neerbuigt. De bloemen zijn met een roze-achtige schijn, zeker in het beginstadium. De bloemblaadjes zijn ietwat geonduleerd en heel fijngeurend. De plant is zeer gezond. Hoogte 80-120 cm. Certificaat Genève 1995. Certificaat Le Roeulx 1995.

JEAN STEPHENNE Uitzonderlijk bloeirijke en gezonde plant De bloemknoppen zijn licht zalmroze en openen tot gevulde crème roze bloemen die licht geuren. Ze staan in reuze trossen die van 15 tot 180 bloemen kunnen opvatten, waardoor een bloemtros soms 2/3 van de lengte van een tak telt. De opgaade struik heeft een dicht gebladerte. Deze heester pakt zich uitstekend aan in arme grond. Hoogte 100 cm. Ereprijs Verein Deutscher Rosenfreunde Baden-Baden 2005, Eerste Prijs Lyon 2006.

JET FLAME Doorbloeiende miniatuurheester zonder doornen, zeer kleine dubbele donker malvaroze bloemen, misschien wel de kleinste roosjes (1 à 1,2cm) De blaadjes zijn zeer klein als van een miniatuurroos de plant groeit bossig en is goed vertakt. SPECIAAL : piramidale bloeiwijze : de zwaardere grondscheuten welke uit de oculatie groeien zijn 60-70cm hoog en zijn vertakt uit elk oog. De tak krijgt het uitzicht van een kerstboompje en bloeit van boven naar beneden tot aan de basis (duur : één maand) Hoogte 40-70 cm. Gouden Medaille “Salon de la Rose” Parijs 1984.

JET SPRAY Doorbloeiende miniatuurheester zonder doornen, zeer kleine dubbele zachtroze bloemen met overhangende takken welke eveneens bloeien van boven naar beneden tot aan de basis. De blaadjes zijn zeer klein als van een miniatuurroos, de plant groeit bossig en is goed vertakt. Hoogte 40-50cm. Plantafstand 50cm. Tweede Prijs Landschapsrozen Parijs

KATHLEEN Mooi overhangende takken met enkelvoudige witrozige bloemen in mooie trossen geschikt, zeer geurend, hoogte 100-150 cm.

LAURENT NICOLAS    (FOTO) Een speciale soort met grote enkele, rode bloemen met een wit hart. De oudste rozen - wilde of botanische - hebben enkele bloemen met vijf bloemblaadjes zoals Laurent Nicolas. Die bloemvorm is minder gekend maar is aan een opmars bezig omdat hij minder gekunsteld en meer natuurlijk is. 

LAVENDER DREAM Halfgevulde, middelgrote lilla-roze bloemen in trossen. Zeer goed herbloeiend. Middelgroot, licht groen, mat blad. Hoogte 80 cm.

MAASEIK De struik ontwikkelt overhangende takken tot 1/1,50 meter. Het zeer groot blad is bronsachtiggroen, een speciale kleur. De bloemen liggen mooi verspreid op de takken en bloeien van de top naar beneden toe, ze zijn enkel, hebben 4 à 5 centimeter diameter en zijn zacht zalmachtig pastelroze met grote gele stuifmeeldraden. "MAASEIK" bezit de typische fijne moschatageur.

MATCHBALL Voor de amateurs die de kwaliteiten van Ballerina kennen is Matchball een “vergroting” van het bloemgeheel en van de bloemstengelstructuur. De bloemen hebben een diameter van 3 tot 4 cm en zijn in piramidevorm opgesteld zodat de bloemen elkaar niet raken. De kleur is lichtrozig wit. Buitengewoon voor massieven en mixed borders. Hoogte 70-120cm. Eerste Certificaat Den Haag 1990. Gouden Medaille Baden-Baden 1991. Zilveren Medaille Genève 1991. Ereprijs van de stad Zweibrücken 1991.

MOZART Doorbloeiende heesterroos, kleur carmijnroze met wit hart, klein, smal puntig blad. Hoogte 80-100cm.

MUSQUEE SANS SOUCIS Deze roos is afkomstig van een zaailing van de echte muskusroos, Rosa moschata maar ze is winterhard en gezond. Het is een grote goed vertakte struik die als solitair een hoogte van 2 meter bereikt. Ze kan ook als klimroos gebruikt worden en wordt dan iets hoger. Vanaf eind juni tot de vorst draagt deze struik grote trossen witte enkele bloemen met een muskusgeur. Vanaf de herfst verschijnen ook grote trossen kleine oranje bottels. Een weelderige verschijning!

NEIGE D'ETE Een witte uitgave van de zeer gewaardeerde Bouquet Parfait. De melkwitte bloemen zijn iets minder dubbel en openen zich in bekervorm om zodoende de stuifmeeldraden en de stampers te laten bewonderen. De bloemen zijn zeer lang houdbaar en weerstaan regen en wind . Zelfde gezonde groeikracht als Bouquet Parfait. Hoogte 120-150 cm.

OMI OSWALD     (FOTO) Doorbloeiende rechtopgroeiende heesterroos met halfdubbele plat aanliggende lichtgele wit wordende bloemen van 4-5 cm diameter. Ze staan in tros rondom de takken. Een zeer charmante variëteit om als snijbloem te gebruiken. 80-120 cm hoog. Bronzen medaille Orléans 1992. Je kan deze roos als solitair aanplanten, in groep, in een haag, tussen vaste planten.

PAGANINI Doorbloeiende heesterrozelaar, erg bloeirijk. Kleine enkele bloemen in reuzeschermen, helrood met gele meeldraden. Hoogte: 60-100 cm. Certificaat van Aanbeveling Den Haag 1994.

PATRICIA BEUCHER De kruisingen van Louis Lens tussen Trier en Rosa chinensis 'Mutabilis', zijn vernieuwend in familie van de roos.Resultaat van deze kruising zijn Plaisanterie, Apricot Bells en de nieuwe roos PATRICIA BEUCHER. Het is een struik met enkele bloemen en een speciaal donker roos violet getinte kleur verblekend naar crème bij warmer weer en ee diameter van 5 cm. De bloemen staan in trossen, sommige zijn klein maar een ingewortelde plant maakt langwerpige piramidevormige trossen met 50 en meer bloemen. De struik ontwikkelt zich tot 150 - 200 cm, is groeikrachtig en gezond. Opvallend zijn de nieuwe jonge scheuten, ze zijn roodbruin net zoals de scheuten van de Rosa chinensis 'Mutabilis'. Nadien verkleurt het blad naar donker groen. De struik heeft een opgaande groei en heeft licht overhangende takken.

PAX Grote gevulde komvormige bloemen, crème wit met goud gele meeldraden en licht geurend. Doet het goed op arme grond en lichte schaduw. Hoogte 150-180 cm.

PENELOPE Zeer charmante crème-roze bloemen, leggen zich vlak open, zodat de talrijke stuifmeeldraden de bloemen een artistiek uitzicht geven. Hoogte 120-150 cm.

PETITE DE TERRE FRANCHE Grote trossen, licht geurende bloemen, 3 à 4 cm., halfgevuld, roze in de bloemknop bij het openen verblekend nadien zich bespikkelen met karmijn. De bloemen blijven lang fris op de plant. Kan forse overhangende takken ontwikkelen tot 2,5 m. herbloeiend tot herfst.Hoogte: 1,2-1,5 m.

PINK MAGIC Roze uitgave van White Magic. De bloemen zijn roze met bleker hart. Met Frisson Frais en White Magic vormt deze nieuwe variëteit een soort trilogie waarvan de karakteristieken dezelfde zijn maar de kleuren verschillend. Hoogte 125-150cm.

PLAISANTERIE Deze variëteit is een kruising van Trier en R.chinensis 'Mutabilis'. De naam PLAISANTERIE slaat op het veranderend karakter van de bloei. Inderdaad de enkele roosjes (4 cm.) zijn oranje in knop, bij het ontluiken zijn ze geel, eenmaal de roos plat geopend worden ze roze om te eindigen in donkerroze-paars. De struik wordt 150-180 cm., is zeer sterk gezond en ziektevrij. Het loof is roodachtig-groen zoals de Rosa chinensis Mutabilis waarvan de variëteit het uitzicht heeft. Binnenskamers blijft de variëteit langer oranje en de kleurverandering naar geel en later naar roze gevolgd door roze-paars duurt de hele week. Als klimroos kan de plant 3 m. bereiken.

POÉSIE Doorbloeiende heesterroos met witte half-dubbele bloemen en licht roze hart. Deze soort is zeer bloeirijk heeft een mooi groot donkergroen blad, is zeer struikend en overhangend . Bezit de aangename geur van het ras. Plantafstand 60 cm.Bronzen Medaille Baden-Baden 1982.

PRETTY PINK Zeer sterke en gezonde heester steeds met bloemen bezet. De uitblinker op de Floreade 1992 in Nederland. Rechtopgroeiend met overhangende uiteinden die eindigen met een gespreide lange piramidale bloementros. De bloemen zijn enkel, redelijk groot (3-4 cm), zeer licht fris en helder roze met wit hart, fijn geurend en zeer lang houdbaar. Hoogte 125-150 cm. Certificaat Kortrijk 1992.

PROSPERITY Mooi overhangende takken met dubbele witte bloemen in mooie trossen geschikt, geurend, hoogte 100-125cm.

PUCCINI Doorbloeiende heesterroos. Kleine enkele bloemen, zeer fijn licht roze, bijzonder effectvol en zeer lang houdbaar. De takken groeien rechtop en eindigen met ronde trossen en massa’s bloemen. Elke bloem kan tot vrucht uitgroeien, een knikker dik en prachtig rood. Daarom de uitgebloeide trossen niet meer wegsnijden na einde augustus. Het is ongelooflijk hoe mooi een tak met kleine ronde rode bolletjes kan zijn. Hoogte 60-80cm. Plantafstand 60 cm. Gouden Roos Kortrijk 1985. Onderscheiding “ Grande Rose du Siècle” Lyon 1985.

QUEEN OF THE MUSKS Kenmerkend voor deze moschatahybride zijn de grote trossen kleine halfgevulde bloemen, sterk geurend, roze en wit. De rode bloemknoppen zorgen voor een speelse aanblik. Hoogte 100-150 cm.

RAVEL Doorbloeiende heesterroos, welke ook kan gebruikt worden als kleine klimroos. Kleine enkele bloemen in grote ronde trossen voorkomend echt helder rozerood met lichter hart en mooi uitkomende gele stuifmeeldraden. Weelderig groeiende en gezonde, steeds bloeiende variëteit. Fijn geurend. 120 cm hoog. Certificaat Den Haag 1988 en 1991.

RED BALLERINA Doorbloeiende heesterroos, kleur licht rood met wit hart, geeft ronde trossen bloemen. Klein heldergroen blad, hoogte 80 cm.

ROBIN HOOD Kleine halfdubbele bloemen, roodachtig roze, in dichte trossen op sterke stengels. Geschikt voor hagen.

ROSALITA De bloemen komen voor in brede trossen met stevige bloemstengels. Voor de soort zijn de bloemen groot te noemen (5-6 cm) waarvan de puntige gele knoppen licht geel openen om wit te ontluiken. De gele stuifmeeldraden met de helmknoppen maken lang het sierraad uit van de bloem. Typische kenmerken van de moschataspecies zijn: de bijzonder fijne geur, de vorm van de trossen en de subtiliteit van de bloemen. Het blad is weelderig groot en rond, bruinachtig groen glanzend terwijl het zeer jonge gewas roodachtig bruin uitloopt. Hoogte 120-150 cm. De variëteit kan solitair, in massieven of in combinatie met vaste planten in de mixed borders gebruikt worden. Deze roos werd uitgekozen door Koningin Paola en kreeg haar koosjesnaam Rosalita, die ze als kind had.

ROSY PURPLE Rechtopgroeiende middelmatige struik met veelvuldig donkergroen blad, roodbruin uitlopend. Geeft lange piramidale bloemtrossen met honderden kleine enkele bloemen, speciaal diep lila roze kleur die mooi contrasteert op het bruingroen blad. Kan ook als kleine klimmer gebruikt worden daar het hout volledig winterhard is. Hoogte 80-120 cm.

SCHENGEN ROSE Naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van de Schengen akkoorden werd samen met de Luxemburgse rozenvereniging een roos gekozen die de Europese geest weerspiegelt. De roos telt 5 bloemblaadjes, zoals de 5 landen die zich verenigden om hun grenzen te openen voor een vrij verkeer van hun inwoners. Iedere bloem is apart : de roze boord toont verschillende nuances van donker roze tot bleker, gevlekt,met stipjes, licht gestreept, … en een wit centrum. Dit resulteert in een harmonieus boeket. Deze heester is herbloeiend. De meeldraden geuren naar kruiden en citroen.

SCHOONE GEZELLE BLOMME "Mij spreekt de blomme een tale”, het is maar één van de talloze dichtwerken van Guido Gezelle waarin zijn liefde voor bloemen en planten wordt bezongen. Gedichten als “Dien avond en die roze”, “Egelantierken” verwijzen naar de roos. In 1999 honderd jaar na zijn overlijden wordt hem een roos opgedragen die het karakter heeft van de wilde roos maar lager blijft en herbloeiend is. SCHOONE GEZELLE BLOMME is een struikroos met overhangende takken, grote trossen halfgevulde geurende witte bloemen die hun gele meeldraden tonen. Het blad is donker groen gezond en glanzend. Hoogte 100-120 cm. Certificaat Landschapsrozen Parijs 2003.

SCHUBERT Doorbloeiende heesterroos. Kleine enkele bloemen, helder lila rood met wit hart, bijzonder effectvol en zeer lang bloeiend. De takken eindigen met ronde trossen en massa's bloemen gelijkend op de bloeiwijze van phloxen. Het blad is donkergroen, smal en iets geribd, gezond en zeer lang houdbaar. Ideaal voor kleine groepjes tussen andere heesters of vaste planten in de tuin, ook voor hagen en grote massieven. Hoogte 80 cm. Plantafstand 60 cm. Zilveren Medaille Baden-Baden 1982.

SIBELIUS Doorbloeiende heesterroos. Kleine halfdubbele bloemen purperroze, welke aan VEILCHENBLAU doen denken, de kleur wordt niet vuil en is houdbaar. De takken buigen iets over en liggen mooi gespreid. Het blad is donkergroen geribd. Hoogte 80-100cm. Plantafstand 70 cm. Bronzen Medaille Baden-Baden 1981.

SOURIRE D'ANTAN Doorbloeiende lage heesterroos met een buitengewone bloeirijkheid. De bloemen zijn klein, dubbel fuchsiaroze, staan in flinke trossen en geuren fijn. De plant ontwikkelt zich tot 50-70cm, is bossig, gevuld en groeit weelderig.

SOUVENIR DE ROSE-MARIE Herbloeiende moschatahybride afkomstig uit de kruising van TRIER x Rosa chinensis mutabilis. Enkele middelgrote bloemen, 5 à 6 cm diameter, met gele bloemknoppen, die okerzalm ontluiken en naar crème verkleuren bij het uitbloeien. De mooie trossen geven de roos een frisse en sprankelende uitstraling. De bloeitijd is uitbundig en zeer lang. De roos kan gebruikt worden in massieven, perken, als solitair en zekers als snijbloem in boeketten. Hoogte 100-120 cm.

THISBE Lage struik met middelgrote halfgevulde gemsgele bloemen verkleurend naar licht geel. Zeer geurend.Hoogte 1,2 m.

TRIER  Dit is de basisroos van de moschatahybriden. Buigzame struik die gebruikt kan worden als kleine klimmer. De bloemen zijn klein, dubbelgeel en wit wordend bij het ontluiken. Zeer geurend. Hoogte 150-200cm.

TWINS Zeer groeikrachtige struik met weelderige ontwikkeling, 125-150 cm. hoog, de takken eindigen op langwerpige bloemtrossen die een derde van de tak in beslag nemen. De bloemen zijn klein en rosacevormig, crèmegeel en roze. Fijn geurend. Een uitgelezen snijroos. Certificaat van Verdienste Kortrijk 1994.

VANITY Bijna enkele grote geurende bloemen, warm roze met gele meeldraden. Gezond, smal blad. Hoogte: 1,8 m.

VERDI Doorbloeiende heesterroos. Kleine halfdubbele bloemen lila roze met lichter hart, zeer bloeirijk en de bloemen zijn zeer lang mooi op de plant. Donkergroen blad, mooi geribd . De takken buigen iets over en eindigen met trossen vol bloemen. Hoogte 80-100cm. Plantafstand 70 cm. Zilveren medaille Baden-Baden 1981.

VIF ECLAT Zeer lage heester, laat zich gebruiken als de polyanthas, in rozenperken, in borders maar dan op het voorplan en tussen vaste planten. Groeit rechtop met dichte piramidale gevulde trossen. De bloemen zijn enkel, fris rood met iets wit hart. Blad en bloem geven een fris effect. Hoogte 60-80 cm.

VIOLET HOOD Kleine halfdubbele bloemen in zware trossen op stijve, licht neigende stelen. Deze soort heeft een aparte donker lavendel paarse kleur. Geschikt voor hagen. 100-125cm. Zilveren Medaille Kortrijk 1978

WALFERDANGE Zeer gezonde vlug groeiend en gemakkelijk bloeiende struik, mooi donkergroen blad. Komvormige dubbele rozeachtige bloemen. De kleur is een combinatie van karmijnroze met geel overgaand in een mooi pastel geheel, zeer fris aandoend. Doorbloeiend. Hoogte 60-80 cm. Uitgekozen door de stad Walferdange (Groot Hertogdom Luxemburg).

WATERLOO Deze rechtopgroeiende variëteit is zeer gracieus, groeit tot 125-150 cm

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen