MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Mosproblemen in het gazon

1547 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Mosproblemen in het gazon

Een mooi gazon vergt enig onderhoud en zorg. Veel problemen kunnen op de loer liggen, en mos is daar één van de belangrijkste van. Door zijn dichte groeiwijze verdringt mos immers de grassen. Mos produceert veel sporen die in de viltlaag achterblijven en tussen zwak groeiend gras voor vele nakomelingen kunnen zorgen. Mos kan zich ook vegetatief vermeerderen door stukjes mosplant die op het grasveld blijven liggen en bij gunstige groeiomstandigheden gaan wortelen. Op gazons met mos zorgt men er dus best voor dat het maaisel volledig wordt afgevoerd en dat er dus niet wordt gemulcht.

clip_image001(653).jpg

Vanaf half maart, en liefst niet vroeger, kunnen we tegen het mos optreden met MOSCIDE. De werking van MOSCIDE wordt namelijk beïnvloed door de combinatie van temperatuur en bodemvocht. Zo werkt MOSCIDE sneller bij 15 °C dan bij 10 °C.

In tegenstelling met zuiver ijzersulfaat heeft MOSCIDE (een ijzerchelaat mengsel) een aantal belangrijke voordelen!

  • Moscide veroorzaakt na betreding van het behandeld gazon geen roestvlekken op beton of betegeling.
  • Moscide werkt niet verzurend, waardoor het mosprobleem op langere termijn aangepakt wordt.
  • Met Moscide kleurt het gazon mooi donkergroen, want Moscide is tevens een ijzermeststof voor het gras.
  • Moscide laat het microbieel bodemleven ongemoeid
     

Gedurende de herfst en winter valt de grasgroei stil, maar blijft de mosgroei onverminderd doorgaan. In de herfst kan dus een tweede mosbestrijding nuttig zijn. Dagen in september of oktober met voldoende hoge temperatuur lenen zich perfect voor een dergelijke behandeling. 

Zorg dat na een mosbestrijding met MOSCIDE de afgestorven mossen worden verwijderd. Dit kan door uitkammen of verticuteren, zowat een 14 -tal dagen na de behandeling. Op die manier verwijdert men ook onverteerde tot halfverteerde grasresten. Deze “viltlaag” verstikt niet alleen de wortels van het gazon, maar is bovendien een ideaal microklimaat voor nieuwe mosgroei. Door te “verticuteren”  wordt de sponzige viltlaag grotendeels losgemaakt, terwijl de messen gelijktijdig tussen de graswortels sleufjes maken. Door deze dieptewerking wordt de aanvoer van lucht en voeding naar de wortelzone verbeterd. De beste periode hiervoor situeert zich omstreeks half maart tot eind april.

Strooi enkele dagen na het verticuteren ook wat organische meststoffen om de groei van het gras te stimuleren en de grasmat terug in optimale conditie te brengen. MOSCIDE laat het microbieel leven ongemoeid. Het gebruik van organische meststoffen, verrijkt met microbieel leven, is dus perfect met MOSCIDE verzoenbaar. Het extra microbieel leven dat op deze manier in het gazon terecht komt zorgt ervoor dat  restanten van de viltlaag nog vlugger verteerd worden. Zo krijgt mos het op termijn nog moeilijker om opnieuw te gaan woekeren.

MOSCIDE best toepassen indien er de eerste uren na de toepassing geen regen wordt verwacht. MOSCIDE steeds toepassen met veel water om een goede contactwerking te verkrijgen: 10 tot 15 liter water per 100 m² behandeld gazon. De gebruiksdosis van MOSCIDE  is vrij laag : 200 gram product / 10 - 15 l water / 100 m². Door gebruik te maken van lauw (handwarm) water mengt het poedervormige MOSCIDE zich snel en homogeen met het water. Zeer koud water zoals bijvoorbeeld water uit een boorput, kan ervoor zorgen dat het poeder moeilijk oplost.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen