MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Moulin du Ruy

377 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Moulin du Ruy Mozaïek in de Ardennen


Even voor Coo, in de vallei van de Amblève, klimt een klein weggetje naar de uitlopers van de heuvels, daar waar het klimaat wat wispelturiger wordt. Op dit pad naar de blauwe toppen van de Ardennen tekent Moulin du Ruy, een dorpje in hout en kalk, zich af.

clip_image001(93).jpg

Het dorp heeft zich in de vormen van het dal gepast, waardoor het opmerkelijk goed tegen weer en wind beschut is. Door de barre weersomstandigheden heeft men in de Ardennen altijd al de beschikbare ruimte op strenge wijze moeten benutten, alleen enkele recente woningen trotseren Eole boven op de heuvelkam. Moulin du Ruy is rondom de imposante église Saint-Eustache (1874) gebouwd. Maar het zijn vooral de mozaïeken van de gevels in vakwerk die Moulin du Ruy een niet te vergelijken homogeniteit geven.

De oorsprong van dit dorp ligt waarschijnlijk in de 7de eeuw. De woningen lagen toen vooral langs de Roannay, een stroompje dat de vijftien gehuchten van het Banaat van Roanne verbindt. De 18de en 19de eeuwse boerderijen in het dorp zijn gebouwd in vakwerkstijl, op basis van een gebint dat door een stenen ondermuur tegen het bodemvocht was beschermd. het vakwerk vormt een geraamte opgevuld met pleisterspecie (leem en gehakt stro), later vervangen door bakstenen. Het geheel is afgewerkt met een laag kalk, waarbij alleen de houten balken zichtbaar blijven. Soms zijn de muren op het westen met leien bekleed.

Eeuwenlang hadden de huizen een strooien dak. Vanwege veelvuldig voorkomende branden werden dit soort daken verboden. Sinds de 19de eeuw zijn de huizen bedekt met lei uit Vielsalm. De traditionele boerderij bestaat uit drie delen: het woongedeelte (slaapruimte, keuken, kamer), een stal en een schuur met luifel.

Hoe bereikt u Moulin du Ruy ? E42, afrit 10 in Francorchamps (N640) richting Coo volgen. Moulin du Ruy ligt beneden.

Vlakbij te zien ? Het museum ‘December 1944’ in La Gleize. De waterval van Coo en het attractiepark ‘Telecoo’ Info- 04 384 35 44

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen