MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Muizen en ratten

1708 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Muizen en ratten


Muizen en ratten typeren zich door hun voortdurend groeiende snijtanden, dit hun  hele leven lang. Het zijn deze snijtanden waarmee ze overal doorheen knagen en daardoor enorm veel schade kunnen aanrichten. Denken we maar aan houtstructuren die vernietigd worden. Ook isolatie, elektriciteitsleidingen, voedingsverpakkingen, … zijn geliefde prooien. Verder bevuilen ze onze leefomgeving met hun uitwerpselen. Redenen te over om preventief op te treden tegen deze ongewenste beestjes. Met de winter voor de deur komen deze knaagdieren immers steeds vaker in en rond onze woningen voor. Als het buiten kouder en vochtiger wordt slinkt hun voedselaanbod, terwijl ze vaak  in en rond woningen en gebouwen wel makkelijk voedsel kunnen vinden. Denken we maar aan tuinhuisjes waar we kippenvoeder opslaan, vuilniszakken met voedingsresten, composthopen, ...

Voor een preventieve bestrijding van deze lastige diertjes is het tijdstip nu aangebroken! 

Er zijn heel wat verschillende ratten en muizengiften in de handel beschikbaar. Vele zijn op basis van losse graantjes voor gebruik in drogere omstandigheden. Er zijn echter ook andere types, zoals de STORM BB. Dat is een eivormig blokje op graanbasis, inwendig gebonden door paraffine. Het veroorzaakt  een enorm vlotte doding van knaagdieren en is bovendien goed vochtbestendig. Deze laatste eigenschap maakt STORM BB tot een uiterst geschikt preventief lokaas voor gebruik buitenshuis en in niet verwarmde gebouwen.

Vochtbestendig betekent dat het lokaas lange tijd in een vochtige luchtomgeving (regenweer) aantrekkelijk blijft en zijn vorm behoudt, zelfs bij zeer hoge luchtvochtigheid. Waterbestendig zijn ze echter niet, dus moeten ze van rechtstreeks contact met lopend water afgeschermd worden. Hiervoor zijn er de speciale voederbakjes AEGIS MUIZENVOEDERDOOS of de AEGIS RATTENVOEDERDOOS.  Ze zijn voorzien van een ingebouwd slot zodat het lokaas veilig ligt opgeborgen voor onbevoegden (kinderen, huisdieren). Men plaatst de doosjes met de beide openingen evenwijdig aan de muur, voornamelijk nabij hoeken en deuren. Voordat ratten of muizen binnenkomen, kunnen ze daar reeds lokaas eten. Eén enkele opname van STORM BB  is voldoende om een muis of rat te verdelgen. Wekelijks controleren of er opname is geweest en zo nodig lokaas toevoegen. Het onaangeroerde lokaas ten laatste om de 2 tot 3 maand verversen.

SPITSMUIS De spitsmuis is, in tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, géén echte muis maar een “insectivoor” net als de mol en de egel. Deze dieren kenmerken zich door het bezit van een volledig gebit. Zij hebben dus niet de karakteristieke snijtanden die continu blijven doorgroeien zoals bij de echte knaagdieren. Ze veroorzaken dan ook géén vraatschade aan isolatie, leidingen, houten structuren, .. . Een spitsmuis vertoeft vooral ’s winters binnen in schuren, stallen of kelders. Ze kan zich daar nuttig maken als verdelger van insecten, spinnen, slakjes, wormen, .. maar raakt absoluut géén planten of zaden aan. Gebruik van klassieke lokazen op graanbasis zoals STORM BB, Sorkil, Fatal, Frap… heeft dan ook geen zin want het diertje voedt er zich niet mee.  Je kan best deze beschermde dieren vangen met een speciaal ontworpen muizenvangkooitje in kunststof, de TIP TRAP, en het dan op enige afstand van de woning terug vrijlaten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen