MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Munt

1304 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Als symbool van de gastvrijheid is munt beslist een kruid naar het hart van Winiefred. Bovendien is dit plantje een oppepper van formaat. Vermoeide en triestige zieltjes vinden plots een nieuw elan dankzij het frisse aroma van munt. Een aroma waar trouwens ook in de keuken, zowel bij zoete als hartige gerechten, dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Namen noemen

In totaal bestaan er wel honderden muntvariëteiten (Mentha species). Dit is een gevolg van de kruisbestuivingen die telkens andere bastaardsoorten opleveren. Namen zoals witte munt, kruizemunt, watermunt, akkermunt en uiteraard groene munt en pepermunt zullen je wel bekend in de oren klinken. De verschillende soorten, alle lid van de familie van de lipbloemigen (Libiatae), bezitten min of meer dezelfde eigenschappen. Wij tippen voor het Winiefreds kruidenboeket op de krachtige pepermunt: de Mentha piperita. Die wordt trouwens het meest gebruikt. De oorsprong van het woord munt is een verhaal op zich. In munt herkennen we het Griekse mintha. Een sage vertelt hoe Hades, de god van de onderwereld, een oogje had op nimf Minthe. Toen zijn jaloerse echtgenote het meisje vertrappelde, veranderde Hades de lieflijke dochten van de watergod in een heerlijk geurend kruid, namelijk munt. Pepermunt wordt in de volkmond ook wel maagmunt of vlooienkruid genoemd. De naam aalmunt maakt dan weer duidelijk dat dit kruid zich onder meer bewijst in palingbereidingen. In Frankrijk spreekt men ook wel eens van 'sentebon', vrij vertaald als 'ruikt goed'. En dat is alvast een eigenschap die niemand kan ontkennen.

Gezond met munt

Het feit dat pepermunt ook wel eens maagkruid wordt genoemd, is zeker geen toeval. Zelfs Hypocrates maakte al vermelding van munt als remedie tegen maagproblemen. Het kruid bevordert inderdaad de eetlust en spijsvertering en verjaargt darmgassen en gevoelens van misselijkheid. Wie last heeft van maag of darmen drink best 1 à 2 koppen muntthee na het eten. Neem hiervoor 4 of 5 hele muntbladeren en laat die ongeveer 10 minuten trekken in een kop kokend water. Ook wie gevoelig is aan reisziekte doet er goed aan voro het vertrek een kopje muntthee op te slurpen. Pepermunt is ook aan te raden bij ademhalingsproblemen. een stoombadje met dit kruid kan helpen als je getergd wordt door een verstopte neus, kriebelhoest of astma.

Daarnaast is pepermunt de oppepper bij uitstek. Last van een flauwte, geestelijke vermoeidheid of een slecht humeur? Pepermunt maakt je goed gezind en zet je geest op scherp. Uitgebluste studenten vinden opnieuw de 'spirit' door het inhaleren van de etherische olie.

Let op: een etherische olie van munt niet gebruiken tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Munt mag je ook niet samen gebruiken met homeopatische middelen, anders gaat de werking van het middel teloor. Niet overdrijven met het inademen van de etherische olie. Nooit gebruiken bij baby's.

Winiefred weet raad

​De frisse en prikkelende geur van munt werkt verwikkend, zowel voor lichaam als geest. Doe enkele takjes munt in je badwater en je kan de wereld op je schouders torsen.

Beestig goed

In vervlogen tijden liet men munt tegen de muren van de huizen groeien om muizen en ratten te verjagen. Munt houdt bovendien vliegen en muggen op afstand. Ook vlooien moeten niet van munt weten. Een bosje van dit kruid in de hondenmand houdt de ongewenste beestjes op afstand.

Volksweetjes

De geur van de munt staat symbool voor gastvrijheid. Daarom werd het kruid vroeger op tafel gewreven wanneer men bezoek verwachtte. Een tuiltje munt zou trouwens de wonderlijke eigenschap hebben om een glimlach te toveren op het gelaat van de meest onvriendelijke gasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen