MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Myrtus

15734 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Myrtus

  clip_image001(814).jpg

Naam

 Myrtus communis

Nederlandse naam

 Mirte

Familie

 Myrtaceae

Herkomst

 gebieden rond de Middellandse zee

Standplaats

 Volle zon tot halfschaduw  Vruchtbare grond.

Bloei

 In het voorjaar, kleine bloemen

Algemene kenmerken

Een groenblijvende heester die vooral gekweekt wordt omwille van de vruchten en de geurende bladeren.De gewone mirte of Myrtus communis is een heester  die tot 2.5m hoog kan worden. De kleine ovale, donkergroene bladeren zijn aromatisch en werden reeds in de oudheid hiervoor gewaardeerd. Uit het blad en de zaden perst men nu nog olie. Hij groeit overal rond de Middellandse zee in droge struikvegetaties (de zgn. maquis) en hij wordt zelfs ook in heggen toegepast omdat hij goed windbestendig is. Het is een langzame groeier maar langlevende plant.

De plant was vroeger het symbool van schoonheid, maagdelijkheid en jeugd en daarom werden de bladeren gebruikt in bruidskransen. In de Grieks-Romeinse mythologie wordt hij beschouwd als een heilige plant die aan Aphrodite of Venus is gewijd. Ook speelt zij een rol bij het Joodse Loofhuttenfeest. Alsof dit alles nog niet voldoende is kun je het blad ook in de keuken gebruiken om gerechten met varkens- en lamsvlees en gevogelte op smaak te brengen. In het Midden-Oosten gebruikt men de vruchten (Mursins) als specerij. De bloemen worden gedroogd voor potpourri en het blad voor kruidenkussens. De bladeren zijn tevens ontsmettend en worden in een afkooksel gebruikt op kneuzingen en aambeien. De etherische olie uit het blad vormt de bron van Myrtol, dat wordt gebruikt tegen tandvleesontsteking. 

Verzorging

In ons klimaat is de plant niet winterhard en moet dus vorstvrij overwinterd worden. Voorzie een koele lichte plaats (4-8°C). Hij wordt soms ook als kamerplant aangeboden maar in de winter zijn onze huiskamers te warm. In de zomer geef je hem een plaats in de volle zon en in vruchtbare grond. Voedsel heeft hij niet zoveel nodig. Gieten doe je best met 'zacht' regenwater. Zorg ervoor dat geen water bij de wortels blijft staan. De plant laat zich makkelijk in vorm snoeien.

   
 

 Algemene tips voor planten in potten:

  • neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
  • zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
  • voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
  • leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
  • vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
  • wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen.
  • potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
  • afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn. 
   

1 reactie

  • Jana V. Jana V. Supper Zondag 10 April 2016 om 13:03

Log in om een reactie te plaatsen