MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Na-zomer

564 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Als we even doorbomen over de voorbije zomer, dan zien we dat de extremen weer eens aan bod kwamen. Enerzijds de warmste julimaand ooit gemeten, anderzijds de tweede natste augustusmaand ooit geregistreerd.

Feit is dat het klimaat de laatste vier jaar beduidend anders is dan vroeger : zachtere winters, waardoor meer plagen de kop opsteken (de eitjes van spint, luizen en snuitkevers worden niet afgedood) en de extremen in de weersomstandigheden (overvloedige regenval). In de natuur is niets blijvend. Ook het klimaat niet. Merkwaardig is eveneens dat planten en dieren zich daar zeer snel aan aanpassen. Veel organismen breiden hun areaal noordwaarts uit. Denk maar aan de mug die de blauwtongziekte bij schaap veroorzaakt, of de tijgerspin die we onlangs in onze kniptuin ontdekten. In juli kwam een schaduwboom in de tuin zeer goed van pas. Het is onder een schaduwboom immers frisser dan onder een parasol of ander zonnescherm.

Morus alba macrophylla

 Een boom verdampt immers 98 % van het water dat via de wortels wordt opgezogen langs de huidmondjes onderaan de bladeren. En dat zorgt voor extra verfrissing : omzetting van water van vloeibaar naar damp neemt immers energie weg aan de omgeving. Daardoor is het onder een boom of in een bos altijd zo lekker fris ook in de hete juli-dagen. Diezelfde verdamping komt ook zeer goed van pas in de natte augustusmaand : dezelfde bomen fungeren immers als formidabele drainagepompen waardoor het overtollig water sneller uit tuinen en pleinen verdwijnt.

Reden temeer dus om toch maar eens een boom in de tuin te planten !!! Zo is een Morus alba ‘Macrophylla’ of plataanbladige moerbei een ideale schaduwboom voor kust en polder.

OPEN TUIN DAGEN van 23 september tot 1 oktober ! 

 

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin.

Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel.+32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39 E-mail:

info@aquabotanica.be Website:www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen