MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Najaars-tuin-sprokkels

350 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Zondag 30 Oktober 2005 Volg Eddy G.

Najaars-tuin-sprokkels


Terwijl ik dit schrijf is het buitengewoon warm voor de tijd van het jaar. Daardoor gaan verschillende struiken voor de tweede keer aan het bloemen, en dat is aardig meegenomen. Toch staat het een beetje op zijn kop : sommige bomen denken er nog niet aan hun bladeren te verliezen. Dit maakt dat het hout uitstekend de kans krijgt om af te rijpen, en dat belooft dan weeral voor de bloei volgend jaar. Alle extra zonne-energie wordt immers opgeslagen als suikerpolymeren die eigenlijk batterijen zijn voor volgend jaar.

Aan de andere kant is dit zachte weer ook gunstig voor de verdere ontplooiing en ontwikkeling van plagen. Wij merken dat kolonies bladluizen en schildluizen zich verder lustig tegoed doen aan die overvloed van suikers in de bladeren, en zich ondertussen ook gretig voortplanten. Alle oostenrijkse of zwarte dennen in de buurt vertonen bruine naalden als gevolg van de denneluisaantasting. Ook het alomtegenwoordige maar bijna onzichtbare bonenspint doet zich verder tegoed aan onze tuinplanten.

Op verschillende plaatsen merkten wij eveneens de nefaste gevolgen van de pereprachtkever, vooral op meidoorn. Zelfs als de boom al een zekere leeftijd heeft, vreten de vraatzuchtige larven of pereringwormen van deze slanke kever kris kras gangen onder de bast waardoor bomen sterk achteruit gaan en zelfs kunnen afsterven, hun sapstroom wordt hierdoor immers sterk verstoord. Ook dit beest voelt zich in zijn nopjes bij warm weer. Naast peer en meidoorn zijn lijsterbes,  meelbes en mispel gevoelig. Het kevertje zelf is 8 mm lang en roodkoperkleurig en verschijnt vanaf mei, juni en juli, waar zij in de top van de bomen voeden. De larven hebben een afgeplatte beitelvormige kop en overwinteren tweemaal in de boom. Deze Agrilus sinuatus is beslist een schadelijke gast in onze tuin !

Het zal deze winter dan ook zeker lonend zijn de bomen een winterbehandeling te geven met minerale olie. Ondertussen komt ook het plantseizoen op gang : dank zij de regen van vorige week kunnen wij kluiten maken, voorheen was het veel te droog. Ook planten met naakte wortel zoals hagen en fruitbomen zijn reeds beschikbaar. We kunnen er dus invliegen !

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica)

30 oktober 2005
 

Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin.
Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen