MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Najaarsmijmeringen

290 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Najaarsmijmeringen.


De Open Bedrijvendag was een ideale afsluiter voor onze Open Tuin Dagen. Er werd getoond hoe zaaien, stekken en enten verloopt, er werd verpot en ingepot met de machine, en tijdens de wandelvoordrachten werd op de kweekpercelen aandacht besteed aan het watergeven en het hergebruik van het gietwater. Ondertussen was een boomverzorger en kunstenaar zijn talent aan het botvieren op dat nobele materiaal dat letterlijk en figuurlijk warmte geeft : hout.

Brandhout is weer schaars en duur : geen wonder met de hoge brandstofprijzen. Denk maar niet dat die ooit terug gaan zakken, die voorraden zijn immers ook aan het slinken.

clip_image001(228).jpg Op één seizoen zijn uit enkele stukjes wortel deze enorme scheuten van de Paulownia tomentosa gegroeid: de enorme bladeren zijn echte houtfabriekjes

Wie denkt dat het verbranden van hout schadelijk is voor het milieu heeft het verkeerd voor. Hout is immers opgebouwd uit lignine, een aaneenschakeling van suikermoleculen ; en deze suikermoleculen zijn een rechtstreeks product van de fotosynthese in de bladgroenkorrels, dat koolzuurgas en water omzet in suiker en zuurstof met de energie van de zon. Bij de verbranding van hout gebeurt net het omgekeerde : de suikers worden verbrand met zuurstof en daarbij komt koolzuurgas en water vrij, en de oorspronkelijke zonne-energie die in de suikers was opgeslagen komt vrij onder de vorm van warmte. Ook in de natuur geldt de eerste wet van de thermodynamica. Suikers zijn echte natuurlijke batterijen. Maar ook het koolzuur dat bij die verbranding vrijkomt is het oorspronkelijke koolzuur dat bij de fotosynthese werd vastgelegd. Er komt met andere woorden niet meer koolzuurgas vrij bij verbranding dan dat er oorspronkelijk in de lucht aanwezig was. En de overige mineralen die door de plantenwortels werden aangevoerd blijven na verbranding over onder de vorm van as, dat dus geen slechte meststof is.

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin. Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel.+32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39 E-mail:info@aquabotanica.be Website:www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen