MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nationale Boomplantdag: een uurtje werk, een leven lang genot

333 x gelezen
door VLAM • Zaterdag 11 November 2023

Zet zaterdag 11 november alvast met stip in je agenda! Geen beter moment om een boom te planten dan op Nationale Boomplantdag, jaarlijks de tweede zaterdag van november. De herfst is namelijk het ideale seizoen om aan de slag te gaan en je tuin dat tikje meer karakter te geven met een prachtige boom. Bomen zijn niet alleen echte blikvangers, ze zorgen ook voor een gezonde en klimaatvriendelijke leefomgeving. Zo’n (extra) boom in je tuin levert alleen maar voordelen op. Waar wacht je nog op?  

Longen van de aarde 

Een boom is een absolute meerwaarde. Hoe meer bomen, hoe gezonder je leefomgeving. Ze filteren de lucht en verminderen op die manier ook fijnstof en schadelijke gassen. Ook het klimaat heeft er baat bij, want bomen slaan CO2 op en vergroenen de omgeving.

Weg met je parasol

Bomen zuiveren niet enkel de lucht, ze zorgen ook voor schaduw en bijgevolg een lagere omgevingstemperatuur in je tuin. Hoog tijd om die parasol in te ruilen voor een boom die perfect bij je tuin past! 

Extra leven 

Het planten van bomen is ook voordelig voor de biodiversiteit. Insecten, vogels en heel wat andere dieren zijn afhankelijk van bomen: als nest- en schuilplaats of als bron van voedsel. Een (extra) boom helpt met andere woorden de natuur overleven.

Beter in je vel

Tot slot: een groene omgeving heeft een waardevolle impact op je mentale welzijn. Onderzoeken bevestigen steeds vaker dat in het groen vertoeven het stressniveau verlaagt en het concentratievermogen verhoogt. 

Aan de slag 

Overtuigd? Aan de slag ermee! Haal je schop maar van onder het stof want november is de ideale maand om te planten. De grond is dan nog relatief warm en vochtig en de wortels hebben voldoende tijd om zich te ontwikkelen voor de winter er aankomt. Zo kan je jonge boom met een serieuze voorsprong het nieuwe tuinseizoen starten!

Nationale Boomplantdag is een campagne van VLAM en wordt gevoerd via de kanalen van Groen van bij ons. Jaarlijks vindt het plaats op de tweede zaterdag van november, dit jaar valt de Nationale Boomplantdag op zaterdag 11 november. Een warme oproep aan alle tuineigenaars om een boom, struik, haagplant of vaste plant te planten in de tuin. 

Over VLAM:

VLAM voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven. De promotiecampagnes van VLAM worden grotendeels per product of per productgroep opgezet; ze worden gefinancierd door de betrokken deelsector. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen