MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nationale Tulpendag 2018: gratis pluktuin

2587 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Donderdag 18 Januari 2018 Volg Lieven G.

Ook uitgekeken op die troosteloze winter? Haal bloemen en planten in huis en je leefwereld ziet er al een stuk vrolijker uit. Om het deugddoend effect van bloemen en planten te onderstrepen organiseert VLAM zijn eerste Pluktuin op het Koningin Astridplein in Antwerpen, nu zaterdag 20 januari. Ook in Nederland wordt zaterdag de start van het nieuwe seizoen gevierd op de Nationale Tulpendag met een gratis tulpenplukfeest op de Dam in Amsterdam.

Eerste pluktuin in Antwerpen

Kerstbomen, containerbomen, bloembakken, hanging baskets en begoniatapijten. Dat kennen we ondertussen wel in onze steden, maar een Pluktuin? Nee, dat is nieuw in Vlaanderen.

Een Pluktuin wordt eerst met grote zorg opgebouwd door siertelers om de bloemen/planten vervolgens weg te schenken aan het publiek. Op deze manier brengt de sierbloemensector zijn producten onder de aandacht en stimuleert het om meer bloemen en planten in huis te halen. En dat het loont, daarover zijn al heel wat wetenschappelijke publicaties verschenen: planten hebben een positief effect op het binnenklimaat én dragen bij tot het welbevinden van mensen. Dat laatste kan zeker tellen in de donkere wintermaanden.

 

Tulpen in de kijker

De Pluktuin is volledig samengesteld uit tulpen. Het betreft 100.000 tulpen, die allemaal afkomstig zijn van het Vlaamse bedrijf Tuliflor in Wervik.

Christoph Pieters, zaakvoerder van Tuliflor: “Als je tulpen zegt, dan denken we al gauw aan Nederland, maar we hebben in Vlaanderen ook een behoorlijke productie. Wij broeien hoofdzakelijk dikkere bollen in vergelijking met die van onze Nederlandse collega’s. Dit resulteert in zwaardere stengels en grotere bloemen met een langere houdbaarheid.”

Ook andere snijbloemen dan de tulp worden in Vlaanderen geteeld. Pieter Van Oost, secretaris van AVBS, de sierteelt- en groenfederatie: “Vlaanderen telt zo’n 38 snijbloemtelers, goed voor 60 hectare. Snijbloemen worden vooral verhandeld via Brusselse, Nederlandse en Duitse veilingen. Ze zijn bestemd voor België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië. Een ander deel verloopt rechtstreeks via de retail.”

Tiany Kiriloff van Belmodo, meter van de actie, heeft een boontje voor tulpen en zal de Pluktuin openen. Tiany: "Ik ben al m’n hele leven een grote bloemenliefhebber en heb een voorliefde voor tulpen. Mijn allereerste job in Europa was zelfs tulpenbollen pellen. 

 

 

Pluk een tulp

De tulpenplukactie in Antwerpen zit als volgt in elkaar:

  • 7:00u:  Start opbouw van de Pluktuin door de siertelers
  • 13:00u: Opening van de Pluktuin door Tiany Kiriloff, meter van de actie, Koningin Astridplein Antwerpen
  • 13:00u-16u30: Start tulpenpluk. Elke passant mag onder begeleiding zelf een 15-tal tulpen mét bol plukken en meenemen naar huis.

 

De Nationale Tulpendag in Nederland, staat in het teken van ‘Romantiek’.

De officiële opening vindt plaats in hartje Amsterdam. Op de Dam leggen kwekers een romantische tuin aan met ruim 200.000 tulpen en nodigen iedereen uit om vanaf 13.00 uur gratis een bosje te plukken (op=op).
Daarnaast zorgen de kwekers voor een aantal romantische verrassingen op de Dam… Ben je niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen? Geen nood! Van januari tot en met april zijn volop tulpen verkrijgbaar bij bloemist, marktkraam, supermarkt of tuincentrum.
Meer info: https://nationaletulpendag.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen