MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Natuurlijke bescherming voor Hosta’s

4682 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Vrijdag 14 Maart 2014 Volg Lieven G.

De Hosta is een vaste tuinplant die in de zomermaanden prachtig bloeit. Toch is de plant vooral populair vanwege haar mooie, groene blad. Ook slakken houden van Hosta’s en doen zich graag te goed aan het groene blad. Het resultaat: lelijke gaten. Een gave Hosta is echter zeer eenvoudig dankzij een 100% natuurproduct: cacaodoppen. Strooi een laagje doppen rond de plant en slakken nemen snel het hazenpad. 

Ook niet voor de poes 

Bij de verwerking van cacaobonen tot chocola blijven cacaodoppen over. Het 100% natuurlijke restproduct heeft een nieuwe bestemming als veelzijdig tuinproduct. Een laagje cacaodoppen voedt de grond en houdt vocht vast. Je hoeft daarom minder vaak te sproeien omdat de grond minder snel uitdroogt. Op plekken met cacaodoppen heb je bovendien minder last van onkruid. Slakken en katten vinden cacaodoppen onprettig aanvoelen en lopen er met een grote bocht omheen!

Eenvoudig stappenplan

 • Verwijder eerst het eventueel aanwezige onkruid en slakken.
 • Strooi vervolgens een laagje van drie à vier centimeter over de grond. 
 • Besproei de cacaodoppen met water zodat de doppen zich tot een poreuze laag verbinden.

 

8 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Ja, las dit artikel een aantal dagen geleden op diverse sites. Ik heb het in het verleden al vaak uitgebreid uit geprobeerd, maar de werking tegen slakken is van hele korte duur. Het werkt wel tegen inzaaiend onkruid en houdt de bodem vochtig.
  Vrijdag 14 Maart 2014 om 13:43
 • Caroline B. Caroline B. Volledig akkoord met Kiki. Niets dan goeds over cacaodoppen maar voor slakken echt niet voldoende. Ik strooi er nog bovenop, enkel bij hosta, een laag verbrijzelde schelpen. Dat verteerd niet en is decoratief. Ik heb al elk jaar gave hosta bladeren.
  Vrijdag 14 Maart 2014 om 19:35
 • Marian B. Marian B. Ho,ho, misschien houd het de slakken weg, maar heb je een hond zou ik dit niet gebruiken. Cacaodoppen zijn giftig voor een hond en reken maar dat hij daar van gaat eten!
  Zondag 16 Maart 2014 om 05:44
 • Marian B. Marian B. Net zo goed is een oplossing gemaakt van een half liter water met knoflooktenen en daar mee sproeien, werkt !
  Zondag 16 Maart 2014 om 05:46
 • Yvon W. Yvon W. ja dat met honden wou ik ook voor waarschuwen! maar die tips van knoflooktenen en sproeien ga ik zeker proberen! mn hosta wordt elk jaar met de grond gelijk gemaakt door slakken :(.. hoeveel knoflooktenen moet ik ongeveer gebruiken voor een halve liter? ga het zeker proberen!
  Zondag 16 Maart 2014 om 07:27
 • Ria S. Ria S. Ik gebruik de houtas uit de houtkachel rondom de hosta's tegen de slakken. werkt als meststof en houdt de slakken ook weer even weg!
  Vrijdag 11 April 2014 om 17:12
 • Ria S. Ria S. Een blikje bier ingraven tot net boven de grond doet ook wonderen
  Vrijdag 11 April 2014 om 17:15
 • Ann D. Ann D. Ik strooi er ook schelpenzand bovenop , die ze gebruiken in vogelkooien en volière. Goedkoop en effectief
  Zaterdag 27 April 2019 om 19:12

Log in om een reactie te plaatsen