MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nerium oleander

16809 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

nerium

Naam

Nerium oleander

Nederlandse naam

Oleander

Familie

Apocynaceae

Tot deze familie behoort ook de Mandevilla en de bij  ons groeiende vinca.

Herkomst

Landen rond de Middellandse zee, Klein Azië,

Standplaats

Vanaf mei kan de oleander op een zonnige plaats buiten worden gezet. De grond vochtig houden. Liefst op een eerder beschutte plek.  In de natuur groeien ze vooral langs rivieren in eerder vochtige grond.  In de winter moet de plant overwinterd worden op een  lichte plaats met een temperatuur tussen 2 en 12°C.  Een te warme overwintering geeft aanleiding tot slechte bloei. De plant behoudt zijn blad in de winter.  De ruimte regelmatig luchten. Plaats de plant in potten met humusrijke, vochthoudende grond. Zorg voor een goede drainage. Tijdens de bloeiperiode regelmatig wat voedsel geven. De struik verdraagt lichte vorst en kan dus vrij laat naar binnen worden gebracht.

Bloei

Mits de nodige verzorging kan de plant een zomer lang bloeien. Van nature is hij enkelbloemig maar bij de vele nieuwe  cultivars zijn ook soorten met dubbele bloemen. De soorten met dubbele bloemen zijn minder aangepast  aan ons klimaat dan de enkelbloemige.  Er zijn ook soorten met geurende bloemen. Slechte bloei heeft vaak te maken met te hoge  temperaturen tijdens de overwintering. Veelal is de bloemkleur roze maar de kleur van de  soorten kan variëren van wit tot rood. Elke bloem heeft 5 kroonbladen, deze zijn aan de voet tot een kroonbuis vergroeid.  Je hoeft de uitgebloeide bloemen niet te verwijderen.

Algemene kenmerken

De oleander is een populaire terrasplant. Het is een groenblijvende, bossige heester die veel en regelmatig water vraagt in de zomer.  De wortelkluit goed vochtig houden en niet laten uitdrogen. Ook in de winter de planten regelmatig benevelen.  Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel.

Verzorging

Oleander is een vrij makkelijke bladhoudende terrasplant. Het is een van de oudste sierplanten. Vermeerderen kan door zaaien of eenvoudig door het  nemen van zomerstekken. Deze stekken worden opgekweekt in vochtige grond met een bodemtemperatuur van 20°C.  De plant wordt het best in het voorjaar verpot. Snoeien kan makkelijk en wordt goed verdragen.  Een oudere struik verjongen kan door de plant heel diep  terug te snoeien.  Planten die zo’n snoei ondergaan zullen niet hetzelfde jaar bloeien. Planten die op stam verkocht worden kunnen in vorm  gehouden worden door de langste takken in te korten. Bij de struikvorm kan u ook de langste en zwaarste takken tot ongeveer de helft terugsnoeien. Snoeien gebeurt best in februari.

Oleanders zijn gevoelig voor bladluizen, schildluizen en sterroetdauw.

Opgelet: Oleander is een zeer giftige plant. Alle delen zijn giftig door de aanwezigheid van glycosiden. Let dus ook op bij het snoeien en gebruik handschoenen!

 
nerium_oleander(1).jpg  NERIUM_OLEANDER_Bloem_b.jpg 

  Algemene tips voor planten in potten:

 

  • neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
  • zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
  • voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
  • leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
  • vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
  • wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen.
  • potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
  • afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn. 
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen