MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nieuw: Laurus nobilis 'Bay Junior'

1051 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Laurus nobilis 'Bay Junior'


Na het lanceren van de Laurus nobilis 'Angustifolia' (Willow Bay) heeft men bij Sierplantenkwekerij Devriese-Luyssen in Wingene verder geselecteerd en gezocht om het assortiment bij Laurus nobilis aan te vullen. Zo heeft men de 'Bay Junior' ontwikkeld. Dit is een langzame groeier met een kleiner blad, zeer gevuld en compact groeiend. Een ideale soort voor vormsnoei.

  laurusnobilisbayjuniorb.jpg


• Vormsnoei
Hedendaagse, tijdloze vormsnoei is nog steeds een belangrijk onderdeel in ieders tuin. Van Topiary tot Bonsai, de ‘Bay Junior’ laat zich leiden in vele vormen. Maar ook in vrije groei zal deze selectie je niet teleurstellen. Het is een compacte groeier en als er al eens een tak verkeerd zit, knip je die gerust weg.


• Met eer overladen
Waar vroeger poëten, helden en winnaars gekroond werden met lauwerkransen zal ook deze selectie zijn plaatsje verdienen. Ooit beweerde een Arabische Herbalist 'Ibn Baithar' dat je door een laurierblad achter je oor te stoppen dronkenschap kon voorkomen… echter wetenschappelijk bestaat hier geen bewijs van. Zijn culinaire en geneeskrachtige eigenschappen zijn wel al van heinde en ver bekend.
• Voor eeuwige liefde
Door de altijd groene bladeren van de laurier staat ook deze voor eeuwige liefde. Ook de ‘Bay Junior’ is zeer geschikt om iemand zo je liefde of genegenheid te tonen. Voor kleine of grote tuinen, deze selectie laat zich letterlijk leiden. Aangezien deze soort compact blijft en door het kleine blad ideaal is voor vormsnoei leent de plant zich voor je ruimste fantasieën.

‘Heks noch duivel, donder noch bliksem zal een man letsel toebrengen op een plek waar een laurierboom staat’. (Culpeper) Laurier wordt dan ook door sommigen gedragen als amulet om negatieviteit en kwaad te weren. Cesar zou volgens geruchten zijn hoofd bedekt hebben met laurier, al zijn er ook geschriften dat dit was om zijn kaalheid te verbergen.

Om samen je eeuwige liefde te verzekeren zou je samen een lauriertak moeten afbreken, en daarvan elk de helft bewaren. Wensen op een laurierblad geschreven en onder je hoofdkussen stoppen zou ook helpen.

Symboliek en magie zijn dan ook nooit ver te zoeken bij de laurier.


• Speciale dagen
De laurier wordt door zijn symboliek veel gebruikt naar kerstmis toe, maar ook voor de belangrijkste dagen uit een mensenleven van geboorte, huwelijk en overlijden komt laurier zijn vertegenwoordiging doen, als geschenk of als versiering van ingang of zaal.


• Aanvullende informatie
Om de plant tot zijn volle recht en sierlijkheid te laten komen, worden de planten deskundig opgekweekt en gesnoeid tot minimaal 7-8 jaarse planten voordat ze de eer krijgen bij de tuinliefhebber te vertoeven. Pas dan zijn de planten, pyramiden, bol op stam voldoende gevormd om het bedrijf te verlaten. Laurus nobilis is een ideale plant om in pot te houden. Ze kunnen tot 100 jaar oud worden.


• VERZORGINGSTIPS (zoals bij Laurus nobilis)

In de groeiperiode (April t/m oktober) Buiten in de zon tot halfschaduw, bij nachtvorst in het voorjaar ’s avonds binnen zetten. Regelmatig water geven zodat de wortelkluit niet uitdroogt, maar waarbij de pot voldoende gedraineerd is. Tijdens de groei regelmatig bijmesten. Eind juni kan men een vormsnoei doen waarbij de lange scheuten ingeknipt worden net boven een bladoksel.

Rustperiode (November t/m maart) Een koele en vorstvrije plaats, aangezien de plant in rust is mag dit ook donkere plaats zijn. Sporadisch water geven, net voldoende om de potkluit niet te laten uitdrogen. Tijdens de rust niet bijmesten. Een strakke vormsnoei met een handsnoeischaar.

Verpotten Om de 2 à 4 jaar in maart, augustus of september verpotten in gewone potgrond is voldoende.

MEER INFO :  Laurusinfo

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen