MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nieuw ontdekt hormoon bevordert rijping tomaat

269 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Nieuw ontdekt hormoon bevordert rijping tomaat


Wetenschappers van onder andere Wageningen Universiteit hebben een hormoon ontdekt dat de vertakking van planten regelt.

De ontdekking kan van waarde zijn voor de sier- en tomatenteelt.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift Nature. Het onderzoeksteam met naast Nederlandse ook Franse en Australische wetenschappers, opereert vanuit Frankrijk. Tegelijk deden Japanse onderzoekers een vergelijkbare ontdekking.

Het team deed onderzoek naar zogeheten strigolactonen, een soort signaalstoffen die de plant zelf aanmaakt. De stoffen worden door de wortels in de bodem uitgescheiden en trekken daar ’nuttige’ schimmels aan. Die halen meststoffen uit de bodem voor de plant; op haar beurt geeft de plant suikers aan de schimmel.

De onderzoekers wilden nagaan hoe de signaalstoffen in de plant worden gemaakt. Daarbij ontdekten ze een relatie tussen de productie van de stoffen en het aantal vertakkingen boven de grond.

Nader onderzoek, in de erwt en in de zandraket (een soort onkruid), liet zien dat de strigolactonen worden omgezet in een hormoon dat verantwoordelijk is voor het aantal vertakkingen. Planten die geen strigolactonen aanmaakten, bleken ongeremd te vertakken. Als de stoffen werden toegevoegd aan de plant, stopte de ongeremde vertakking. Tegelijk had dat een nadelig effect op de samenwerking met schimmels.

De nieuwe kennis kan naar verwachting worden toegepast in de tuinbouw, bijvoorbeeld in de plantenveredeling en door ontwikkeling van vertakkingsregulatoren. Toepassingen in de sier- en tomatenteelt liggen het meest voor de hand. Meer of juist minder vertakkingen bij snijbloemen of potplanten kunnen hun waarde vergroten. Tomatenplanten die minder sterk vertakken, hoeven niet gediefd te worden. Het duurt nog wel tien jaar eer de toepassingen praktijkrijp zijn, denkt een woordvoerder van Wageningen.

Augustus 2008/ agd

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen