MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nieuw: een unieke selectie boompioenen

16996 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Vrijdag 20 Februari 2015 Volg Lieven G.

Deze nieuwe Pioenen hebben al een hele geschiedenis achter zich. Ze werden vijf jaar geleden geënt in China waar de pioenkweek sinds eeuwen een traditie is. Ze zijn het resultaat van jarenlange, minutieuze handenarbeid.

De Boompioen is een winterharde struik die tot 1,80 m hoog en breed kan worden. De prachtige bloemen, tot 20 cm groot, verschijnen elk jaar in mei/juni. De planten kunnen meer dan 100 jaar oud worden.

 


Paeonia suffruticosa 'Tao Hong Fei Cui'
 


Paeonia suffruticosa 'Cang Zhi Hong'
 


Paeonia suffruticosa 'Dao Jin'
 


Paeonia suffruticosa 'Feng Dan Bai'
 


Paeonia suffruticosa 'Hai Huang'
 


Paeonia suffruticosa 'Hei Bao'


Paeonia suffruticosa 'Jin Ge'
 


Paeonia suffruticosa 'Jing Yu'


Paeonia suffruticosa 'Ling Hua Zhan Lu'
 


Paeonia suffruticosa 'Bai Yuan Hong Xia'

Standplaats

Zon tot halfschaduw - de boompioen past zich aan elke grondsoort aan, maar heeft liefst een humusrijke en goed gedraineerde grond. Hun wortels mogen niet in het water staan. Bij het planten is het belangrijk om de entplaats 5 à 10 cm diep te planten, om een goede ontwikkeling van de struik te bekomen.

Verzorging: 

Een boompioen vraagt weinig verzorging. In het voorjaar wat bemesten met organische meststoffen of compost is voldoende. In het najaar oud blad opruimen. Snoeien is niet nodig. Het volstaat om dood hout uit te snijden en uitgebloeide bloemen weg te halen.

Leuk weetje 

Pioen is de nationale bloem van China en wordt daar 'Mudan' genoemd. Er is een legende die vertelt dat de keizerin Wu Zetian wilde dat alle bloemen van Xian samen zouden bloeien. Alle bloemen gehoorzaamden haar, behalve Mudan. Zij bleef trouw aan de natuur. Nog steeds wordt de pioenroos gewaardeerd om haar standvastigheid en liefde voor de natuur.
Paeonia is afgeleid van de Griekse Paion, de geneesheer van de goden. De zaden van de pioen zouden een geneeskrachtige werking hebben. Het zou de 'vallende ziekte' en eveneens nachtmerries tegengaan...

 

1 reactie

  • Marleen F. Marleen F. Kan je ze verplanten? Kunnen ze daar tegen
    Vrijdag 3 April 2015 om 18:18

Log in om een reactie te plaatsen