MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nieuwe aanpak voor gewasbescherming tegen insecten

328 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Nieuwe aanpak voor gewasbescherming tegen insecten


Wetenschappers van de biotechnologiebedrijven Monsanto en Devgen hebben een nieuwe methode ontwikkeld om op heel selectieve wijze gewassen te beschermen tegen insecten. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in de jongste editie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature Biotechnology. Proeven om mais te beschermen tegen kevers die de wortels van de plant aantasten, werden met succes afgerond. Tien jaar nadat Devgen het patent aanvroeg voor zijn zogenaamde RNAi-technologie, bewijst het bedrijf de waarde van die technologie in gewasbescherming. "Een mijlpaal voor het bedrijf. We bewijzen dat het werkt", zegt gedelegeerd bestuurder Thierry Bogaert. Het zou wel nog een vijftal jaren duren vooraleer er een commercieel product uit voortvloeit.

Monsanto en Devgen hebben op basis van RNA-interferentie nieuwe toepassingen geïdentificeerd die planten in staat stellen zichzelf beter te beschermen tegen schadelijke insecten. RNA-interferentie of RNAi is een biologisch mechanisme dat in de natuur voorkomt voor het reguleren van genexpressie. "Het gaat om een uiterst veelbelovende methode om op grote schaal gewassen te verbeteren", zegt Robert Fraley, vice-voorzitter van Monsanto. "Door zijn specificiteit kan deze technologie ons helpen bij bepaalde toepassingen van het wetenschappelijk onderzoek rond planten die tot op heden niet mogelijk waren".

"RNA-interferentie biedt de mogelijkheid om zeer doelgericht bepaalde pestorganismen op planten te gaan controleren", voegt Thierry Bogaert er aan toe. Verwacht wordt dat het onderzoek wetenschappers in staat zal stellen om de bescherming tegen insecten in te bouwen in de plant op basis van het mechanisme van plantencellen om hun proteïneproductie te regelen. Vorsers van Monsanto zijn volop bezig om de RNAi-toepassing in te bouwen in één van de insectenresistente maïsvariëteiten van het bedrijf.

"In toekomstige producten zou RNAi kunnen gebruikt worden als een complementaire technologie met de Bt-technologie door twee verschillende manieren van controle mogelijk te maken", aldus Fraley. "Door de landbouwers een bijkomende oplossing te bieden voor de bescherming van hun maïs tegen schadelijke insecten zijn ze in staat om hogere opbrengsten te behalen".

De technologie van Devgen en Monsanto is een nieuwe toepassing van een uitvinding waarvoor eerder al een Nobelprijs werd uitgereikt. Die viel vorig jaar te beurt aan Andrew Fire van de Stanford-universiteit en aan Craig Mello van de Universiteit van Massachusetts voor de ontdekking van natuurlijk voorkomende RNAi-processen in dieren.(KS)

Bron : VILT

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen