MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nieuwe geurstof lokt trips

448 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Nieuwe geurstof lokt trips


 

Plant Research International (PRI) van Wageningen UR en het Nieuw-Zeelandse Crop and Food Research hebben een nieuwe lokstof ontwikkeld die breed inzetbaar is bij de bestrijding van trips. De geurstof weet zowel de tabakstrips als de Californische trips - de twee meest hardnekkige plaagsoorten - effectief te lokken.

‘Er is nu al wel een lokstof op de markt, maar die werkt alleen voor de Californische trips’, zegt dr. Willem-Jan de Kogel van PRI. Die geurstof is gebaseerd op een feromoon, een soortspecifieke geurstof waarmee de mannetjes en vrouwtjes elkaar weten te vinden. De Kogel: ‘De geurstof die wij nu op de markt brengen is afgeleid van plantenstoffen die door verschillende tripssoorten aantrekkelijk wordt gevonden. In de experimenten met geurvallen die wij in Nederlandse kassen hebben uitgevoerd, zaten tot onze verbazing soms zelfs meer tabakstrips dan Californische trips.’

De soorten lijken echter zo veel op elkaar, dat het volgens De Kogel best mogelijk is dat veel telers die denken dat ze (uitsluitend) Californische trips hebben, eigenlijk (ook) tabakstrips in hun gewas hebben zitten. Beide soorten zijn lastig te bestrijden en kunnen in een groot aantal gewassen schade aanrichten. De directe schade is zichtbaar in misvormde vruchten of bloemen, maar ook de indirecte schade – overdracht van virussen – kan aanzienlijk zijn.

Een goede en vroegtijdige waarneming van de trips is belangrijk om te voorkomen dat de insecten een plaag gaan vormen. ‘Als je weet wanneer de tripsdruk hoog is, kun je op het juiste moment bestrijdingsmiddelen inzetten en bovendien na afloop controleren of die inzet succesvol is geweest’, legt De Kogel uit. Zo bespaart de teler op kosten en wordt – als er chemische middelen worden ingezet - tevens het milieu ontzien.

De geurstof, oorspronkelijk ontdekt door de onderzoeksgroep in Nieuw-Zeeland, is door PRI met succes getest in de kas bij paprika, aubergine, roos, gerbera en philodendron, en in de open teelt van sluitkool en prei. Uit deze praktijkproeven blijkt dat op vangplaten met de nieuwe geurstof tot twintig keer meer tripsen gevangen worden dan op platen zonder lokstof.

De Kogel: ‘We zijn nu mede-eigenaar van de lokstof en gaan die in samenwerking met het bedrijf Koppert en onze eigen Pherobank nationaal en internationaal op de markt brengen onder de naam Lurem-TR.’ Gert van Maanen www.wau.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen