MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nieuwe peren blinken uit door suikergehalte

387 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Nieuwe peren blinken uit door suikergehalte


De fruittelers zijn de voorbije dagen begonnen met de pluk van de eerste conférenceperen. Enkele maanden geleden was het al duidelijk dat de oogst dit jaar lager zal uitvallen dan vorig seizoen, en dat vermoeden wordt ook bevestigd door de eerste vaststellingen in de plantages. "De kwaliteit van de peren is dit jaar normaal, terwijl de maat op heel wat percelen zeer behoorlijk is", schrijft Boerenbond-medewerker Luc Vanoirbeek in Boer&Tuinder.

Eigenlijk werden de eerste conférenceperen al een kleine maand geleden geplukt. Inmiddels is de oogst van de vroege variëteit corina zelfs al afgerond. Alle aandacht gaat nu dan ook naar de kwaliteit van de klassieke conférence. "Door het uitstekende suikergehalte van de peren mogen we op het vlak van de bewaarcapaciteit van een bijzonder goede oogst spreken", zegt Vanoirbeek. "Dit is belangrijk met het oog op de betrouwbaarheid van onze producten op de markt". Een hoog suikergehalte zorgt niet alleen voor een goede smaak, maar maakt het ook mogelijk om de peren op lagere temperaturen te bewaren.

Intussen is ook de pluk van de vroege appelrassen reeds gestart. "Daar stellen we vast dat de oogst waarschijnlijk iets hoger zal zijn dan de voorspellingen van Prognosfruit, waarbij sprake was van een opbrengstdaling van 13 procent. Wat de kwaliteit betreft, stevenen we af op een normaal seizoen. Positief is dat de kleuring van de appels zeer goed verloopt".

Het is Vanoirbeek uiteraard niet ontgaan dat begin deze week het nieuwe appelras zari aan de pers voorgesteld werd. Voor de Boerenbond-expert is dit een "bewijs dat men in België opnieuw gelooft in de teelt van appelen". Zari is een zomerras dat ontwikkeld werd door Better3Fruit en dat vrij te verkrijgen is bij de boomtelers. "Zeker de moeite waard om over na te denken indien telers hun arbeidspieken beter willen spreiden", luidt het advies van Vanoirbeek.

Extra info: ZARI: kruising tussen Elstar en Delbarestival zeer knapperig en zeer sappig MEER INFO September 2008 / Vilt

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen