MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nieuwe potanthurium Grp Brown King

353 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Anthurium andreanum Grp Brown King


Anthurium andreanum Grp Brown King is van bij zijn introductie een succes. Het is dan ook verre van een  “standaard” kamerplant. De opvallend roodbruine, gevlamde schutbladeren geven het product namelijk een chique uitstraling, waardoor hij zonder moeite dienst kan doen als exclusief cadeau. Ook de spadix is bijzonder van kleur: aan de basis donkerroze, naar de top toe lichtroze met een groene punt. Het donkergroene blad met roodachtige nerven mag er ook zijn. Kortom: een geslaagd veredelingsproduct.

Familie Het geslacht Anthurium behoort tot de familie van de Araceae of Aronskelkachtigen.

SoortenEr zijn twee belangrijke soorten: Anthurium andreanum en Anthurium scherzerianum.  Er zijn een aantal verschillen. De eerste groep heeft vaak witte bloemkolven en hartvormige schutbladeren in oranje, rood, roze, bruin, tweekleurig, groen of wit. De stelen zijn lang en de bladeren glanzend. De tweede groep heeft gekrulde rode of oranje bloemkolven en een rond schutblad met korte stelen en doffe bladeren.  Het assortiment van Anthurium andreanum is volop in beweging. De variatie zit vooral in de plantvormen, de compactheid van de plant en de bloemkleuren. Verder wordt er gekeken naar de stevigheid van het gewas en de bloemproductie in de winter. Ook let men er op dat de bloemen boven het bladerdek uit komen en dat de bladeren een compacte vorm hebben. Uiteraard zoekt men ook naar bijzondere kleuren, zoals bruin, zwart of paars en naar nieuwe bloemvormen. De wat oudere bloemen dienen enige sierwaarde te behouden. De anthuriumkwekers werken steeds meer met toegevoegde waarden, zoals sierpotten.  Hoewel het aandeel van Anthurium scherzerianum in de veilingaanvoer beperkt is, zit de veredeling niet stil. Nieuwe kleuren, zoals paars en roze, dienen zich aan, naast de bestaande witte, rode en gespikkelde cultivars. Hiermee kunnen de kwekers een mooie mix maken. Bij de veredeling wordt ook gekeken naar de compactheid van de plant en een goede bloempresentatie boven het blad. De bloemen moeten bovendien sterk zijn, zodat er geen ondersteunende stokjes nodig zijn.

Verzorgingstips

  • Op een lichte plaats zetten, maar vermijd de felle zomerzon. Kamertemperatuur is voldoende.
  • Houd de potkluit steeds matig vochtig. Geef lauw water, bij voorkeur regenwater. Geef elke twee weken voeding.
  • Sproei de bladeren regelmatig voor een hoge luchtvochtigheid en/of leg een omgekeerde schotel onderin de pot, zodat de plant op een eilandje staat.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen voor een goede doorbloei.
  • Om het jaar verpotten is voldoende. De plant doet het ook goed in een hydrobak.

    VERZORGINGSTIPS

    MEER INFO

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen