MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Nood aan verkoeling? Jouw tuin ook!

7567 x gelezen
Stefanie @ Gezonde Tuinen P. door Stefanie @ Gezonde Tuinen • Woensdag 1 Juli 2015 Volg Stefanie @ Gezonde Tuinen P.

We beleven momenteel in Vlaanderen en Nederland een eerste hittegolf. Wat moet je dan doen om jouw tuin in optimale vorm te houden? We geven je graag een aantal nuttige tips mee.

1. Water geven aan planten in potten

Geef elke dag water aan de planten in potten en doe dat ’s avonds. Plaats een opvangbakje onder de potten. Dan heb je een klein waterreservoir en zullen de potten minder snel uitdrogen.

 

2. Verminder het aantal gietbeurten met een slimme tip

Vermeng polymeren of waterkristallen (terracottem) in de potgrond bij het verplanten. Polymeren zijn onmisbaar in mijn potten, ik meng al mijn potgrond met polymeren. Polymeren heel veel water op en geven dat dan traag terug vrij. Ideaal dus bij dit warme weer! Dan moeten we minder gieten ☺ 

Terracottem is een product ontwikkeld door een Gentse Professor: Professor Van Cottem. Oorspronkelijk was het ontwikkeld om terug vruchtbare grond te maken van woestijngrond. Ik gebruik het overal waar ik kan. Het is mijn spons in de bodem of in mijn potten. Wie is nu niet voor efficiënter gebruik/verbruik van water? Naast water worden ook meststoffen veel beter vastgehouden. Alweer efficiënter gebruik van grondstoffen. Een handig bijkomend voordeel is dat bloemen, bomen of gazon veel mooier & gezonder.

Bron: www.terracottem.com

 

3. Water geven aan de voet van de plant

Geef altijd zoveel mogelijk water aan de voet van de plant. Veel mensen denken dat het goed is om de planten eens goed nat te zetten van boven. Bij hoge temperaturen is dat juist heel slecht. Je kan bladverbranding krijgen en daarnaast is vocht en warmte ideaal voor schimmelgroei. 

Nog 1 tipje: Geef buxussen NOOIT water bovenaan op de bladeren! Dan krijg je heel snel taksterfte. Zie onderstaande foto.

Bron: www.gezondetuinen.be

 

4. Druppelslangen maken het leven véél gemakkelijker

In plaats van altijd maar rondgaan met de slang, leg een druppelslang! Een druppelslag doet zelf zijn werk. En het is véél efficiënter dan zelf rondgaan met de tuinslag. 

Voordelen:

 • Tijdbesparend: minder werken en meer genieten
 • Water komt geleidelijk vrij: beter voor de planten
 • Minder verbruik water: beter voor iedereen en alles

 

Bron: www.gardena.com

 

5. Gazon net gezaaid, help?

Indien jouw gazon net gezaaid is dan zijn er slechts 2 regels:

Ofwel geef je water ofwel laat je de natuur zijn werk doen.

Heb je 1 keer water gegeven of heeft het 1 keer geregend, dan moet je blijven water geven. Zeker gedurende de eerste 3 weken. De grasmengsels bestaan meestal uit 3 soorten graszaad. De soorten hebben een andere kiemsnelheid. De snelste soort kiemt al op 1 week, de andere soorten hebben 2-3 weken nodig. Vandaar dat de eerste 3 weken belangrijk zijn. Als je water geeft, zet dan een bierglas in de buurt van de sproeier. Als het water 3- 4 vingers gevuld is, dan is er voldoende water voor die dag. En sproei ’s avonds. Als het + 30 °C is dan kan je dit beter zowel ’s avonds als ’s morgens vroeg doen.

Wat gebeurt er dan als het gras toch 1 dag nat is geworden en daarna is het een paar dagen warm weer zonder regen? Het gras dat nog maar net gekiemd is zal opdrogen en afsterven. Jammer voor alle inspanningen en centen!

Tip: als je nog moet zaaien, meng dan eerst Terracottem waterkristallen in de bodem. Minder water geven en beter resultaat kiemen!

 

6. Grote bomen onlangs aangeplant?

Maak een berg van aarde rond de stam. Als je water geeft dan blijft het water staan op de juiste plaats en krijgt het voldoende tijd om in te dringen in de bodem. Vaak zie je drainagebuizen zitten uit de grond in de buurt van de boom. Giet daar geen water is. Dat is om voldoende zuurstof bij de wortels te krijgen. Ik heb hieronder een voorstelling gemaakt van wat ik bedoel. Het bergje mag iets dichter tegen de stam aan liggen. Zeker als de boom nog maar net is aangeplant deze winter. De wortels zitten dan vooral net onder de stam.

Bron: www.gezondetuinen.be

 

7. Vijver water geven.. Huh?

Waar slaat dat op? Vijvers verdampen enorm bij deze temperaturen. Bij heel warm weer kan een vijver tot 2 cm zakken per dag. Dus hopelijk is jouw regenput voldoende groot!

 

Ik ben geen zwartdenker, toch verdient dit aandacht!  Wees zuinig met water want... Watertekort treft 1.2 miljard mensen elk jaar. Men voorspelt watertekort bij 1 op 3 landen binnen de 5 jaar.

En niet alleen wij hebben water nodig, onze planten…Een volwassen beuk heeft ongeveer 400 l water nodig per dag.

Bron: De Morgen

 

Veel succes met water geven! Ik zit in de auto vandaag, leve de airco ;-)

Groetjes,

Stefanie 

 

Lees verder op Gezonde Tuinen »

4 reacties

 • Nico D. Nico D. Oei, en net mijn buxushagen water gegeven langs boven, vandaar toenemend aantal gele blaadjes; vond het al raar want had paar weken terug extra kalk gegeven. Goede tip!
  Vrijdag 3 Juli 2015 om 23:23
 • Ann V. Ann V. En geef liever af en toe veel water, dan elke dag een klein beetje. Als je kleine beetjes geeft, maak je de grond alleen oppervlakkig vochtig, en verplicht je de plant oppervlakkig te wortelen, waar het water ook het snelst verdampt. Zo komt maar een klein gedeelte van het water je plant ten goed.
  Geef je veel tegelijk, dan zakt het water dieper de bodem in, en stuurt de plant haar wortels het water achterna, tot - hopelijk - op een diepte waar de bodem enigszins vochtig blijft.
  Zaterdag 4 Juli 2015 om 09:00
 • Heidi Heidi Maar dat overdag water geven, waarbij het water soms onvermijdelijk op het blad terechtkomt, dan brandvlekken zou veroorzaken? Nooit iets van gemerkt. Dat eventuele schimmels een kans krijgen is echter wel aannemelijk.
  Zaterdag 4 Juli 2015 om 17:59
 • Marleen R. Marleen R. Ik zou graag willen weten wat voor polymeren het zijn die in de grond worden gestopt. Zijn dat synthetische polymeren?
  Vrijdag 17 Juli 2015 om 02:42

Log in om een reactie te plaatsen